Obrenovac, 02.10.2022

ŠTA JE SA DOGAĐAJIMA IZ NAJRANIJEG DETINJSTVA?


Izvor: N1/Bright Side/Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2020.
Iako se prema mišljenju stručnjaka naša ličnost oblikuju još u najranijem detinjstvu, malo ljudi ima bilo kakva sećanja iz tog perioda života

Foto:Shutterstock


Kako odrastamo, zaboravljamo ljude, događaje i mesta sa kojima smo se u detinjstvu susretali, a razlog tome je, fenomen nazvan "dečija amnezija".

Reč je o nesposobnosti odraslih da se prisete detalja ili čitavih događaja koji su im se dogodili pre četvrte godine života, a jedna od teorija kaže da se dečija amnezija javlja zbog nemogućnosti govora u prvim godinama života, piše Bright Side.

Uspomene ugavnom rečima u glavi opišemo i tako je zapamtimo.  Budući da malo dete smisleno ne priča negde do druge godine života, nije u stanju ni da stvori pravo sećanje.

Međutim, neka istraživanja tvrde i da deo razloga za amneziju leži u razvoju našeg mozga koji, dok je zauzet sa stvaranjem novih ćelija ne pohranjuje dugoročne uspomene, pa još nema takozvano "epizodno pamćenje".

Zbog toga često imamo uopštene uspomene na rano detinjstvo, na primer, na park u koji smo često išli, ali  se ne sećamo mnogih detalja.

Naši roditelji takođe utiču na način na koji se prisećamo određenih događaja.

Nedavno istraživanje na ovu temu pokazalo je da se deca različito sećaju istog događaja nakon što su o njemu razgovarali sa roditeljima, pa im treba pomagati da zadrže što više dobih sećanja i da ih pravilno sebi protumače.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE