Obrenovac, 14.04.2024

NADOKNADITE VITAMIN D


Izvor: Miss7.24sata.hr/Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2021.
Pet namirnica zimi popravljaju raspoloženje

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Tmurni i hladni zimski dani često u nama izazivaju osećaj nelagode i nezadovoljstva. Uzrok tome uglavno je premalo vitamina D u telu. Za razliku od leta, kad nas sunce snabdeva s dovoljno D vitamina, u hladno godišnje doba moramo sami o tome a brinemo - i to putem ishrane. Kako bi nam to uspelo i kako bismo se i tokom zime osećali dobro, trebalo bi češÄ‡e da koristimo ovih pet namirnica...

Jaja

Doduše, jaja sadrže puno vitamina i minerala, ali vitamin D nalazi se jedino u žumancetu. Dakle, nemojte izbegavati žumanca ako ste na dijeti i pazite na kalorije. Naravno, nemojte odmah pojesti 10 jaja – budite umereni i povremeno ih konzumirajte.

Mleko s malim procentom masti

Osim što kravlje mleko sadrži puno kalcijuma, bogato je i D vitaminom. Jedna šolja sadrži oko šestinu preporučene dnevne količine.

Osim što je losos ukusan, ta riba je i vitaminska D-bomba. Sa 85 grama kuvanog lososa pokrivena je gotovo kompletna dnevna doza D vitamina.

Pečurke

Pečurke su bogate D vitaminom, premda količina može da varira od sorte do sorte. Svakako se zimi preporučuje češÄ‡a konzumacija ove namirnice.

Sok od narandže

Naravno da je sveže ceđeni sok od narandže bolji, ali dnevne potrebe D vitamina pokrićete i s kupovnim sokom od narandže. U takvim napicima je otprilike trećina potrebne dnevne doze po šolji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE