Obrenovac, 19.08.2022

UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU


Izvor: Harpersbazaar.rs/Stil.kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2020.
─îetiri prednosti konzumiranja maslina

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Ovi mali ovalni plodovi riznica su vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su va┼żni i za zdravlje kostiju i za sjaj ko┼że. U našem ─Źlanku govorimo o glavnim korisnim svojstvima maslina i zašto ih definitivno treba dodati u ishranu.

Usporite starenje

Masline imaju moc╠üna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite telo od oštec╠üenja slobodnim radikalima, spre─Źavajuc╠üi oksidativne procese. Oksidacija ne samo da mo┼że izazvati razvoj hroni─Źnih bolesti, vec╠ü i zna─Źajno ubrzati proces starenja. Antioksidativna vrednost maslina povec╠üava se visokim sadr┼żajem luteina i polifenola.

Zdravlje srca

Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadr┼żaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju "dobrog" holesterola i blokiraju "loš". Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji ja─Źaju sr─Źani mišic╠ü i vaskularne zidove, štitec╠üi ih od oksidacije i kalcifikacije.

Sna┼żne kosti

Još jedna va┼żna osobina maslina je da one zna─Źajno poboljšavaju zdravlje kostiju i spre─Źavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promene u strukturi koštanog tkiva, usled ─Źega ona postaje krhka. Takve promene po─Źinju da se dešavaju u telu nakon 25 godina, pa prevenciju treba zapo─Źeti što je ranije moguc╠üe.

Gubitak te┼żine

Iako su prili─Źno kalori─Źne, masline mogu pomoc╠üi u efikasnom smanjenju te┼żine. Sadr┼że mononezasic╠üene masne kiseline - "zdrave" masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasic╠üenih (sa potpunim ili bar delimi─Źnim uklanjanjem zasic╠üenih) masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u telu. Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja telo lako razgra─Ĺuje i blagotvorno deluju na metabolizam. Zbog svoje visoko svarljive i asimilabilne strukture, telo koristi MCT kao gorivo, umesto da ih skladišti u telesnoj masti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE