Obrenovac, 21.04.2024

JAČAJU ODBRAMBENI SISTEM I SPREČAVAJU DEPRESIJU


Izvor: Magazin.novosti.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2021.
Sibirski čajevi idealni za hladne dane

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Poznat je i po imenu "zlatni koren" od 2016. godine kada je istraživanje pokazalo da ne samo što podiže imunitet, već i sprečava depresiju.

Da li znate šta su adaptogeni?

Biljke adaptogeni znatno jačaju odbrambeni sistem organizma i pomažu da se minimizira štetan uticaj loše ekologije na zdravlje.

Najpoznatiji adaptogen je žen šen, čuveni koren besmrtnosti. Iako je žen šen veoma popularan u svetu, on ipak nije najjači imunomodulator i adaptogen. U Sibiru i na Altaju raste još nekoliko biljaka koje daleko nadmašuju čudesni koren po lekovitim svojstvima.

Među njima su rodiola, crvena četka, aralija, eleuterokokus i ehinacea. Ruski travari su ubeđeni da kombinacija od ovih biljaka može produžiti čoveku život čak do 250 godina.

Rodiola je blagotvorna za nesanicu, razdražljivost, stres, umor, pa i hipertenziju. Dobro je poznato da je januar najstresniji mesec i da se sada javlja poremećaj sna češÄ‡e nego tokom meseci kada ima dovoljno sunca.

Rodiola stimulište neurotransmitorske receptore u mozgu dopamin i seratonin, pa se javlja blagotvorni osećaj mira i zadovoljstva.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE