Obrenovac, 16.04.2024

USPORITE STARENJE


Izvor: Stil.kurir.rs/Citymagazine.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 15.02.2021.
Nekoliko namirnica ubrzavaju pojavu bora

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Neki od naših omiljenih navodno zdravih obroka, kao što su smutiji ili suvo voće, nažalost, nisu uvek toliko dobri za našu kožu. To je zbog toga jer sadrže veliku količinu šećera, natrijuma i sulfata, što dovodi do dehidracije i usporava proizvodnju kolagena, koji nam je neophodan za zdravu i glatku kožu.

Ako želite da usporite pojavu bora, preporučujemo vam da sledeću hranu izbegavate u širokom luku:

Supu iz kesice

Supe iz kesice su prepune natrijuma, koji apsorbuje vodu u našem organizmu. Dehidracija isušuje kožu, što pogoduje pojavi bora.

Smutiji

Ako u vašim smutijima ima puno šećera, sigurno nećete učiniti uslugu svojoj koži, jer šećer napada kolagen, čija je proizvodnja neophodna za elastičnost i zdravlje naše kože.

Biljno ulje

Potrudite se da smanjite korišćenje biljnog ulja u pripremi hrane. Ono sadrži trans masti, koje mogu da izazovu zapaljenja i učine našu kožu ranjivijom za štetno UV zračenje.

Energetske napitke

Energetski napici sadrže i šećer i kofein, dve supstance koje uopšte nisu dobre za našu kožu. Prva od njih smanjuje proizvodnju kolagena, dok nas druga dehidrira. Prerana pojava bora je siguran simptom redovne konzumacije energetskih napitaka.

Suvo voće

Nažalost, naša omiljena užina nije toliko zdrava za našu kožu. Naime, sulfati koji se koriste za konzerviranje voća povećavaju nivo slobodnih radikala u našem telu, koji nam oštećuju ćelije i čine da prerano starimo.

Margarin

Ranije se mislilo da je margarin zdravija alternativa puteru, međutim, ispostavilo se da to nije tačno. Margarin je pun polinezasićenih masti, koje isušuju kožu i čine je podložnijom za pojavu bora.

Voćne jogurte

Voćni jogurti nisu preporučljivi zvog velike količine šećera koji sadrže. Šećer rastura aminokiseline u kolagenu i elastinu, koji su ključni za mlad izgled naše kože.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE