Obrenovac, 19.08.2022

JEDNOSTAVNO PRESTANITE


Izvor: B92,BBC,Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2020.
Lekari savetuju da nikako nije dobro pipati lice rukama. Mada je jako teško prestati sa tom navikom, nije nemoguće

Foto:Depositphotos, HayDmitriy


Za┼íto dodirujemo lice? 

 Na┼ía DNK uslovljava nas da dodirujemo lice, pa otud i uro─Ĺena potreba za time. Jo┼í kao fetusi u materici, ljudi ovo rade. Zbog toga, svaki put kada sebi ka┼żemo "ne dodiruj lice", zapravo idemo protiv svoje prirode. 

 Kada dodirujemo lice, tada se smirujemo. Pritiskanjem odre─Ĺenih ta─Źaka, aktiviramo neke delove parasimpateti─Źkog sistema. 

 Problem je u tome ┼íto, kada smo pod stresom, na┼í mozak zna koliko nam prija dodirivanje lica, pa nas ba┼í tada najvi┼íe "tera" da to radimo. 

 Deca ─Źesto imitiraju roditelje. Ako ovi dodiruju svoje lice kada su ┼íokirani, upla┼íeni ili ljuti, ve─ça je verovatno─ça da ─çe i deca isto to da rade. 

 Kako da prestanemo? 

 Gotovo je nemogu─çe da prestanemo u potpunosti da dodirujemo lice. Me─Ĺutim, mogu─çe je da ovu naviku svedemo na minimum svojim pona┼íanjem. 

 Na primer, mo┼żete da nosite nao─Źare umesto so─Źiva, ili da nosite manje ┼íminke kako ne biste morali da je popravljate tokom dana. 

 Umesto da stalno "obja┼ínjavate" rukama kada govorite i dr┼żite ih oko glave, mo┼żda bi bilo bolje da ih sklopite i stavite u krilo. Tako, kada dobijete potrebu da dodirnete lice, bi─çete svesniji toga ┼íto radite i seti─çete se da to nije dobra ideja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE