Obrenovac, 14.04.2024

PET KORAKA ZA JAČI IMUNITET


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2020.
Nosići koji cure. Stalne prehlade. Virusi koji se vraćaju. Kašalj i temperatura

Foto:Paha_L/depositphotos


Ovo su samo neki od problema sa kojima se susreću roditelji kada su deca izložena različitim mikroorganizmima, posebno ukoliko svakodnevno odlaze u kolektiv. 

 Međutim, nisu sva deca podjednako bolešljiva. Kako bismo svoje dete zaštitili od infekcija, ne možemo ga držati pod staklenim zvonom, ali mu možemo ojačati imunitet. Koje korake da preduzmemo? 

 1. Zdrava i izbalansirana ishrana 

 Dečiji imuni sistem može da pretrpi brojne udarce ukoliko detečesto konzumira hranu punu aditiva, šećera i soli. Kada deca unose mnogo više industrijskih aditiva nego što njihovo telo može da podnese, njihovo telo trpi, a imuni sistem slabi. Kako bi dete bilo zdravo, potrebno je ograničiti unos šećera, aditiva i nezdrave, procesuirane hrane. Usredsredite se na sveže povrće, voće, orašaste plodove i semenke, jaja, meso i hranu koja je bogata vitaminima i mineralima. 

 2. Suplementi za jačanje imuniteta 

 Nekada je potrebno dodatno ojačati imunitet dece. Najbolje je koristiti suplemente koji su na prirodnoj bazi. U širokom spektru suplemenata za jačanje dečijeg imuniteta, svetski pedijatri, imunolozi i alergolozi izdvojili su kolostrum po svom specifičnom načinu delovanja. 

 Unošenjem kolostruma dete dobija već formirana antitela, koja su spremna da se bore protiv svake infekcije. Faktori rasta su odgovorni za brz razvoj digestivnog sistema, mozga i uopšte celog dečjeg organizma. 

 Na našem tržištu su prisutne jedinstvene Kolostrum Extra kapsule koje sadrže 500mg prirodnog, biološki proizvedenog kravljeg kolostruma, bez ikakvih dodataka, alergena ili antibiotika. Kapsule se mogu otvoriti i pomešati sa hranom ili pićem, što je posebno značajno kod male dece. Kolostrum Extra sadrži više vrsta probiotskih sojeva i time dodatno doprinosi zdravlju gastro-intestinalnog trakta i imunog sistema. 

 3. Postarajte se da deca dovoljno spavaju 

 Veoma često deca ne spavaju dovoljno, ostaju budna do kasno a moraju rano da ustanu. U zavisnosti od uzrasta, deci je potrebno između 8-14 sati sna dnevno. Uvedite rutinu. Deca treba da su u krevetu do 21h.Ukoliko su mlađi od 3-4 godine, i popodnevni san im je neophodan. Za pravilno lučenje melatonina (hormon sna) deca treba da spavaju u mraku, a ne sa uključenim svetlom. Takođe, pobrinite se da u dečjoj sobi bude što manje elektromagnetnog zračenja odnosno televizor, računar, telefon, WiFi ruter držite dalje od mesta gde dete spava. 

 4. Povišena temperatura pomaže u borbi protiv infekcija 

 Iako mnogi roditelji osete paniku čim teromometar počne da pokazuje da je temperatura povišena, treba imati u vidu da je ona zapravo samo simptom, a ne uzrok bolesti. Povišena temperatura je način na koji se dečiji organizam bori protiv infekcije pa lekari savetuju da se detetu ne daju antipiretici ukoliko temperatura ne prelazi 38,5. Povišena telesna temperatura nepovoljno deluje na rast i razvoj mikroorganizama i znači da je organizam prepoznao problem i uključio svoje sisteme odbrane. Podrazumeva se da nije dobra ideja da dete lečite sami, već je potrebno da tok bolesti prati i vaš izabrani pedijatar. 

 5. Pranje ruku posle kašljanja, kijanja ili brisanja nosa 

 Iako je primarni put infekcije gornjih respiratornih puteva vazduh (virusi uđu u disajne puteve dece preko kašlja ili kijanja drugog deteta), kontaktni prenos putem ruku je isto jako značajan. Deca često dodiruju u igri jedni druge, kao i iste igračke i nameštaj. Dobra toaleta prvo nosa i usne duplje, a potom i ruku je od presudnog značaja za sprečavanje prelaska infekcije sa jednog deteta na drugo. Rastvorima na bazi morske vode redovno čistite dečiji nosić i postarajte se da piju dovoljno tečnosti tokom dana. Neophodno je da deca redovno peru ruke toplom vodom i sapunom, posebno pre i nakon jela, kao i nakon svake upotrebe toaleta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE