Obrenovac, 13.08.2022

JEDNA OD BRDO FAZA


Izvor: N1/24 sata.hr/Lokalne novine | Obrenovac, 18.11.2020.
Neposlušnost je samo jedna od faza odrastanja deteta

Foto:Shutterstock


Deca predškolskog uzrasta ne razumeju razloge zabrana, ali treba ostati smiren i istrajan i ponuditi im opcije. Kazna se mora dosledno primenjivati i zato je važno da bude logična, primerena i kratkoročna.

Deca tokom odrastanja žele sve veću samostalnost, pa su često neposlušna i buntovna, što dovodi do sukoba sa roditeljima.  

Oni, kao i odrasli, teže aktivnostima koje ih vode zadovoljstvu, a prirodno žele da izbegnu neprijatnost.

U dečijoj prirodi je da se protiv neprijatnosti bore neposlušnošću.

Deca imaju svoju volju i ciljeve koji nisu istovetni roditeljskim, i u razvojnoj uzrastu, kad počinju da spoznaju svoje granice i granice drugih, počinju da pokazuju svoje zahteve, pa odbijaju da se slože s tuđim.  

Uloga roditelja je da decu nauče zašto je važno da radimo na onom što nam se nekad ne da.

Zbog složenosti našeg mozga biološki, psihološki, socijalni i emocionalni razvoj čoveka veoma je postupan.

Ono u čemu roditelji često greše je da deci, koja zbog uzrasta u kom se nalaze i nisu razvojno spremna za usvajanje određenih oblika ponašanja, nameću pravila i zahteve prisilom.

Predškolska deca nekad ne razumiju razloge zabrana. U tom uzrastu još nisu sposobni da kontrolišu  emocije i odgode zadovoljenje potreba.

Ono što žele, žele odmah i, ako to ne dobiju, reaguju burno. To nije neposlušnost nego obeležje razvojne faze kod dece.

Deca u predškolskom uzrastu uglavnom uče promatranjem i oponašanjem i zbog toga će odrasli najbolje rezultate postići dobrim primerom.

Iskustva pokazuju da je za decu jednako štetno da rastu u porodici  u kojoj ne postoji "vođa" kao i u onoj u kojoj je vođstvo pretvoreno u tiraniju.

Recimo, desetogodišnjak može lakše da shvati zbog čega bi bilo dobro da pospremi sobu nego što to može petogodišnjak. Ali u oba slučaja ključno je ponuditi opciju kako i kada da to učini, ali i objasniti zašto je to roditelju važno.  

Nakon što dete odbije, važno je ponoviti zahtev na isti način, bez podizanja tona, optuživanja, manipulisanja, izazivanja osećaja krivice ili moralisanja.

Primerene kazne

Dete ne mora da se složi sa kaznom, ali ona mora dosledno da se primenjuje  i zato je važno da bude logična, primerena i kratkoročna.

Uvek mora da bude definisanog trajanja, primerena uzrastu i ne treba da bude preterana. 

Odrasli mogu nepovoljno da utiču na dečiji razvoj ako postavljaju zabranu tako da kod deteta izazivaju osećaj krivice, bespomoćnost, sram i nesigurnost. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE