Obrenovac, 02.10.2022

TERAPIJA KRVNOM PLAZMOM


Izvor: B92,Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2020.
Terapija krvnom plazmom kod pacijenata obolelih od Kovida-19 počela je da se primenjuje u nekoliko zemalja u kojima su klinička ispitivanja još u toku

Foto:depositphotos, OlenaPavlovich


U isto vreme Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da nije sigurna da antitela štite od ponovne zaraze novim korona virusom.

Institut u Kerali je dobio odobrenja od Indijskog saveta za medicinska istraživanja da sprovede klinička ispitivanja za terapiju krvnom plazmom u lečenju korona virusa, javili su indijski mediji.

Institut u Tiruvanantapuramu je institut nacionalnog značaja pri indijskom ministarstvu za nauku i tehnologiju, a odobrenje za ovu terapiju dobio je pre nedelju dana. Terapija uključuje izdvajanje plazme iz krvi pacijenta koji se oporavio od kovid-19, najmanje dve nedelje nakon dobijenog negativnog testa na bolest.

Kako navodi Ekonomik tajms iz Mumbaja, 400 mililitara plazme, koja sadrži antitela oporavljenih pacijenata, može se koristiti za lečenje dvoje obolelih. Krvna plazma bivših pacijenata kod kojih je potvrđen kovid-19 sadrži antitela koja mogu da pomognu u suzbijanju virusa.

Obolelima u Vuhanu bilo bolje od terapije

Američka Agencija za lekove uputila je apel da oni koji su se oporavili od kovid-19 doniraju plazmu kako bi pomogli drugima u borbi protiv ove bolesti. Plazma dobijena iz krvi onih koji su preležali kovid-19 ima potencijal da smanji težinu ili skrati dužinu bolesti koju izaziva novi korona virus.

Važno je da se ova potencijalna terapija, kako se navodi na sajtu FDA, proceni u kontekstu kliničkih ispitivanja, kao i da se olakša hitan pristup pojedinim pacijentima, prema potrebi.

Turska je početkom aprila pozvala ljude izlečene od Kovid-19 da doniraju krv za lečenje trenutno obolelih. I ruski naučnici tada su rekli da bi krajem aprila mogli da razviju terapiju za koju bi bilo potrebno oko 500 mililitara krvne plazme.

Kineske zdravstvene vlasti su polovinom februara apelovale na osobe koje su se oporavile od novog tipa korona virusa da doniraju plazmu.

Hospitalizovani pacijenti u epicentru epidemije, Vuhanu, primali su plazmu, a iz Biološkog centra ministarstva nauke i tehnologije potvrđeno je da im je od terapije bilo bolje.

U Srbiji kampanja "Doniraj plazmu, spasi nekome život"

U Srbiji je juče pokrenuta kampanja "Doniraj plazmu, spasi nekome život" a premijerka Ana Brnabić apelovala je na sve koji su se izlečili da daju krv i "time pomognu nekome ko se još uvek bori sa virusom".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE