Obrenovac, 29.09.2022

POPRAVLJA RASPOLO┼ŻENJE I SMANJUJE STRES


Izvor: Lepotaizdravlje.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2020.
I razmišljanje o putovanju dobro je za mentalno zdravlje

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Svako putovanje nas menja, oblikuje i oboga─çuje. Kada jednoli─Źnu svakodnevicu ostavimo iza sebe i zakora─Źimo u susret novim pejza┼żima i ljudima, odmah se ose─çamo bolje. Upoznavanje drugih naroda i kultura ─Źini da se osetimo slobodno i da stvari sagledamo i iz druga─Źije perspektive.

U bliskoj budu─çnosti mo┼żda ne─çete imati mogu─çnosti da se otisnete put neke daleke destinacije o kojoj sanjate, ali ─Źinjenica je da je i samo razmišljanje o tome korisno za naše mentalno zdravlje. Naravno, bu─Ĺenje u stranoj zemlji, obilazak znamenitosti i miris lokalnih za─Źina na pijaci ne mo┼że se zameniti samo sanjarenjem o svemu tome. Ipak, ako razmišljate o nekom budu─çem putovanju, to dobro uti─Źe na naš mozak, pokazuju studije. Kako je to mogu─çe?

Planiranje samog putovanja zabavno je i uzbudljivo više nego što izgleda na prvi pogled. Ljudski mozak je zaista ─Źudo! Dok razmišljamo o tome kako ─çe nam na putu biti lepo, u nervnom sistemu se pokre─çu isti procesi kao i kad nas pozitivne emocije u nekom drugom gradu zaista preplave. Zato, ne oklevajte da prou─Źite turisti─Źke priru─Źnike i napravite spisak svega onoga što na odre─Ĺenoj destinaciji nikako ne smete propustiti.

Šta kada putovanje nije mogu─çe?

Jedan od najboljih na─Źina da uronite u drugu kulturu jeste da je upoznate preko hrane. Ali, kad ve─ç niste u prilici da lokalne specijalitete isprobate u autenti─Źnom okru┼żenju, napravite ih sami. Ukoliko vam to zvu─Źi previše komplikovano, posetite neki specijalizovani restoran, gde ─çete isprobati nove, neobi─Źne ukuse.

Putovanje bez napuštanja ku─çe mogu─çe je i evociranjem uspomena na stara dobra vremena kad ste bili negde daleko. Gledanje prošlogodišnjih fotografija s putovanja izmami─çe vam osmeh na lice i – makar na kratko – popraviti vam raspolo┼żenje, a smanjiti nivo stresa.

Kada ne mo┼żete da uti─Źete na okolnosti, prilagodite im se. Umesto na drugi kraj sveta, krenite u istra┼żivanje svog okru┼żenja. Obratite pa┼żnju na boje, mirise i zvuke koje ste verovatno ─Źuli i videli stotinu puta, ali na koje nikada niste gledali o─Źima turiste. Ponovno otkrivanje lepota svoje okoline zaista mo┼że biti inspirišu─çe...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE