Obrenovac, 19.08.2022

I TO SO─îNO


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 25.06.2020.
Psovanje ubla┼żava bol

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Psovanje je dobro za vas. Donekle. Britanski nau─Źnici navode da, pod pravim okolnostima, naglas izgovaranje "tabu" re─Źi poma┼że ljudima da manje ose─çaju i imaju ve─çu toleranciju na bol. Zanimljivo je tako─Ĺe da nema svaka psovka isti efekat.

Na koji ta─Źno na─Źin psovanje poma┼że u ubla┼żavanju bolnog ose─çaja i dalje je nije ta─Źno poznato, ali u prakti─Źnim eksperimentima nesumnjivo je da poma┼że.

Pre oko deset godina, britanski psiholog Ri─Źard Stivens sa Univerziteta u Kilu je zajedno sa svojim timom utvrdio da prost ─Źin psovanja je omogu─çavao u─Źesnicima eksperimenta da ubla┼że bol i steknu trenutnu ve─çu toleranciju na nju.

Dalja istra┼żivanja pokazala su da uticaja ima i to koliko u─Źesnici u svakodnevnom ┼żivotu psuju. Oni finiji bele┼żili su ve─çi efekat i zna─Źajnije sni┼żavanje boli kada bi opsovali, u odnosu na "ko─Źijaše".

Sada, u najnovijem istra┼żivanju, Stivens i njegov kolega Oli Robertson pokušali su da utvrde koliki uticaj na smanjivanje bola ima tip psovke koja se koristi.

Ta─Źnije, da li izmišljena psovka, odnosno re─Ź koju u─Źesnici ina─Źe ne percipiraju kao psovku, ima isti efekat kao i uobi─Źajena tabu re─Ź.

Tokom eksperimenta 92 u─Źesnika stavljalo je ruku u kadu napunjenu ledenom vodom temperature izme─Ĺu 3 i 5 stepeni Celzijusa i dr┼żalo je unutra koliko god bi mogli.

U─Źesnicima su pra─çeni vitalni znaci, poput brzine otkucaja srca, a svakih nekoliko sekundi izgovarali bi jednu od ─Źetiri re─Źi kako bi se videlo kakav efekat imaju na njihovu percepciju i toleranciju na bol.

Jedna od re─Źi bila je uobi─Źajena psvoka "j*bOte", jedna je bila neutralna re─Ź koju bi u─Źesnici odredili pre eksperimenta i druge dve re─Źi bile su psovke izmišljene posebno za ogled.

Rezultati su potvrdili Stivensove ranije eksperimente, pokazuju─çi da je izgovaranje re─Źi "j*bote" uticalo na pove─çavanje tolerancije na bol od 33 odsto, kao i zna─Źajno trenutno smanjenje bolnog ose─çaja.

Sa druge strane, izmišljene psovke nisu imale nikakav efekat, što su stru─Źnjaci i o─Źekivali.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE