Obrenovac, 25.09.2022

PO ČEMU SE RAZLIKUJU NOĆNE MORE I NOĆNI STRAHOVI


Izvor: Alo.rs/Nedeljnik/J.A.,Lokalne novine | Obrenovac, 27.03.2020.
#OstaniKodKuće

Foto:Shutterstock


Šta kada nas neko proganja u snu...

Vrlo je važno razlikovati noćne more od noćnih strahova. Ovi drugi su daleko nelagodniji oblik i tokom njih srce lupa i do 180 puta u minuti, a javljaju u prvim fazama sna. One “obične” noćne more javljaju se pred jutro. Noćni strahovi pogađaju od tri do pet odsto ljudi, a najčešće su izazvani realnim traumama, zbog čega se savetuje razgovor s psihologom, piše Time Healtland, a prenosi 24.hr.    

Iako je pravi uzrok noćnih mora nepoznat, utvrđeno je da na njihovu učestalost utiču stres, alkohol, antidepresivi, narkotici i traume.

“Takođe, žrtve noćnih mora često su kreativni ljudi s velikom maštom”, kaže voditelj EOS centra Metju Mingron.

On savetuje da se ne opterećujemo noćnim morama jer bi pridavanje značaja takvim snovima moglo da stvori kontraefakt i da podstakne razmišljanje o negativnim scenarijima pre spavanja, a to će samo da potencira da se ponovo javljaju. Kod takvih snova pomažu tehnike opuštanja, koje su posebno korisne u prvim trenucima posle buđenja.

Muškarci češće imaju noćne more o nasilju i sukobima, a žene više brinu napadi, ili gubitak nekoga bliskog, pokazala su istraživanja. Žene takođe sanjaju intenzivnije i strašnije more od muškaraca zbog promena u temperaturi tela, koju izazva promena nivoa hormona tokom ciklusa.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE