Obrenovac, 19.08.2022

DECA SU ZA SADA U BEZBEDNOJ ZONI


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2020.
Virus kod dece izaziva samo blažu kliničku sliku, ali pojava oboljenja kod dve bebe u Srbiji zabrinula je mnoge roditelje

Foto:depositphotos/choreograph


Za sada deca mogu da obole, bar kako pokazuju iskustva iz Kine, ali kod njih nije bilo teških oblika bolesti. Pedijatar dr Miloš Relić kaže da je važno reći da su deca "jak inkubator za prenos virusa". 

 "Kad mi dođu na pregled, ja stavljam opremu da zaštitim dete, ali i sebe, jer dete može da nema simptome, a može da širi virus. Deca su, za sada u bezbednoj zoni jer ovaj virus kod njih daje blage simptome. Rizična grupa su samo deca koja imaju rano stečene probleme sa imunitetom i druge ugrožavajuće bolesti", istakao je pedijatar. 

 Kako kaže za Prvu TV, još nije poznato da li trudnice mogu da šire zarazu na bebe, ali dodaje da Svetska zdravstvena organizacija odobrava dojenje kod virusnih infekcija. 

 "Trenutni podaci govore da se virus ne može preneti majčinim mlekom. Ipak, ovde je potreban oprez jer je u pitanju nov virus, pa bih privremeno obustavio dojenje", smatra dr Relić. 

 Što se imunizacije tiče, on predlaže da se s time malo sačeka zbog neophodne izolacije, ali dodaje da sama vakcinacija ne smeta u smislu infekcije koronavirusom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE