Obrenovac, 19.08.2022

BEZ MNOGO RAZMIŠLJANJA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2020.
Deset jednostavnih načina da se zdravo hranite

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Ako želite promene, najbolje je da ne nastupate radikalno, već malo po malo. Autorka knjige "Atomske navike" Džejms Klir ukazuje pomoću kojih malih promena u svom fizičkom okruženju možete da olakšate sebi i da se dugoročno držite dobrih navika.

Za mnoge ideje koje je predstavila, Klir odaje priznanje profesoru Brajanu Vansinku sa Kornel Univerziteta, koji je kroz brojne studije objasnio kako naše okruženje utiče na odluke u ishrani.

1. Koristite manje tanjire

Veći tanjiri znače veće porcije. A to znači da jedete više. Ako mislite da princip "samo ću staviti manje hrane na tanjir" deluje isto, nije baš tako.

Kada pojedete malu porciju sa velikog tanjira, vaš um se oseća nezadovoljno. Ista porcija će više nahraniti mozak kada je pojedete sa malog tanjira.

2. Držite vodu blizu sebe

Većina nas u toku dana bez razmišljanja srkne npr. gazirano piće ili uzme gutljaj kafe dok radi druge zadatke. Pokušajte umesto toga ovo: stavite veliku flašu ili bokal vode (kada ste kod kuće) negde blizu sebe i neka tu bude tokom celog dana.

Otkrićete da, kada vam je voda na dohvat ruke, češće ćete se odlučiti za nju i prirodno izbegavati manje zdrave napitke. Ovaj princip je primenljiv i kada ste u pokretu, na putovanju, u prevozu.

3. Želite da pijete manje alkohola ili gaziranih pića? Pijte iz visokih čaša

Ljudski mozak ima tendenciju precenjivanja vertikalnih linija. Drugim rečima, pića u izduženim, višim čašama izgledaju veće za naše oči od nižih, recimo okruglih krigli.

Pošto visina stvari čini većim za razliku od širine, zapravo ćete piti manje iz viših čaša. U stvari, obično pijemo oko 20 odsto manje iz izdužene čaše nego iz kratke, "punačke" čaše.

4. Neka boja tanjira bude u kontrastu sa bojom hrane

Kada su boje tanjira i hrane iste, mi prirodno serviramo više zato što mozak ne razlikuje veličinu porcije od veličine tanjira. Zato su na primer tamno-zeleni ili tamno-plavi tanjiri odlični kada jedemo "svetlu" hranu kao što je pasta ili krompir - što utiče da sipamo manje.

Ali, kada je u pitanju zeleno povrće poput graška, onda ova boja tanjira nije dobar izbor - sipaćemo više. Probajte tada s crvenom.

5. Postavite zdravu hranu na vidno mesto

Činiju sa voćem ili orašastim plodovima stavite negde blizu ulaznih vrata ili tamo gde prolazite pri izlasku iz kuće.

Kada ste gladni ili u žurbi, verovatnije je da ćete zgrabiti prvu stvar koju ugledate.

6. Spakujte zdravu hranu u lepu, plastičnu ambalažu, a nezdravu hranu zamotajte u foliju

Stara izreka "daleko od očiju, daleko od srca" potvrđuje se u ovom slučaju. Jesti nije samo fizička aktivnost već i emotivna. Naš mozak odlučuje šta da pojede na onovu onoga što vidi. Otuda i izraz "gladne oči".

Zato, ako sklonite nezdrave ili manje zdrave namirnice iz vidnog polja, ili ih upakujete u "neprivlačnu" ambalažu, kao što je folija, veća je šansa da ih nećete jesti ili barem nećete često.

7. Držite zdravu hranu u većim pakovanjima

Velike posude u kojima čuvamo hranu privlače našu pažnju i lakše ih primetimo, a i posegnemo za sadržajem. Hrana u manjem pakovanju s druge strane može stajati mesecima u našoj kuhinji.

Bonus savet: ako kupujete nešto nezdravo u većim pakovanjima, "razbijte" ga u manje porcije i spakujte - time ćete sebe sprečiti da se prejedate odjednom.

8. Servirajte obrok prateći pravilo "pola tanjira"

Kada servirate obrok, popunite polovinu tanjira povrćem ili voćem (zavisno od toga šta vam je na meniju), a na drugu polovinu sipajte spremljeno jelo.

9. Koristite strategiju "spoljni prsten" kada kupujete zdravu hranu

U prevodu, ne lutajte "bočno" po radnji gledajući šta je sve u ponudi, na akciji i slično. Idite po "obodu" što je najčešće mesto gde se nalaze povrće, voće, razne zdrave cerealije, meso.

Ako kupujete po ovom "spoljnom prstenu" verovatnije je da ćete kupiti samo zdrave namirnice i posledično jesti zdravo kada dođete kući.

10. Korak je primena!

Primenimo neki od ovih devet principa na druge aspekte života.

Ako hoćete da otežate sebi nepoželjno ponašanje, loše navike, povećajte broj koraka koji vas vodi ka tome. Konkretnije, posmatrajmo primer sa umotavanjem nezdrave hrane u foliju.

To znači da ćete pri odluci da baš to jedete, prvo morati da vidite tu ambalažu, zatim da je odmotate ili otvorite, pogledate šta je unutra, a tek onda odlučite da li ćete to jesti.

Nasuprot navici da nezdravu hranu držite u nekoj činiji, lako dostupnoj da samo gricnete malo usput.

U slučaju trčanja, ako želite da krenete narednog jutra pripremite patike i odeću to veče, time ćete skratiti otežavajuće korake i krenuti odmah na trening.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE