Obrenovac, 07.12.2023

DIŽE IZ MRTVIH


Izvor: nova.rs/Ana Kalaba/Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2021.
Manastirski napitak-glavni sastojci su limun i beli luk

Foto:NetPix/Alamy/Alamy/Profimedia


U pitanju je stari prirodni lek koji pomaže čišćenju naslaga na krvnim sudovima i poboljšava njihovu elastičnost, doprinosi umanjenju rizika od infarkta, moždanog udara i angine pektoris, ima i antioksidansno dejstvo, blagotvorno utiče na imunitet kao i na pojavu tumora. Uz to, može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida, navodi Eklinika i daje recept za takozvani manastirski napitak.

Potrebno je 300 grama belog luka i kilogram limuna sa korom. Limun iseći na komade pa izblendirati, kao i beli luk. Pripremiti da proključa 1,5 l vode pa dodati samleveni beli luk i limun. Na laganoj temperaturi i poklopljenu, ovu smesu prokuvati najduže 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Sipati i čuvati u zatvorenim staklenim posudama, na hladnom.

Ovaj stari lek konzumira se tako što se na prazan želudac svakoga jutra popije količina od 0.5 dl (rakijska čašica), tokom 25 dana. Nakon toga preporučuje se pauza od 10 dana, pa ponavljanje postupka još 25 dana.

Zanimljivo je da limun i način pripreme potpuno neutrališu intenzivan miris belog luka tako da uz normalnu higijenu zuba nećete imati problem u smislu posledica konzumiranja ove namirnice, iako vas čeka aktivan radni dan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE