Obrenovac, 19.08.2022

MASNO─ćE ILI UGLJENI HIDRATI


Izvor: Stil.kurir.rs/Harpersbaazar.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2020.
┼áta je va┼żnije izbaciti iz ishrane da bi se gubili kilogrami?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


U svetu zdrave ishrane, masti i ugljeni hidrati su podeljeni: demonizovani su i proglašeni neprijateljima lepe figure i blagostanja.

Me─Ĺutim, svi znaju da telo nec╠üe biti zdravo samo na proteinima i vlaknima, pa je opasnost od masti i ugljenih hidrata dovedena u pitanje. Pojavila se podela u dva fronta, kako me─Ĺu pristalicama zdravog na─Źina ┼żivota, tako i me─Ĺu nutricionistima: neki predla┼żu da se iz ishrane isklju─Źe masti, drugi - ugljeni hidrati.

Koji je polo┼żaj bli┼żi istini sa stanovišta nauke i kako da izgradite svoju ishranu da biste postigli rezultate u gubitku kilograma - pro─Źitajte u nastavku.

Ugljeni hidrati ili masti

Za po─Źetak, analizirajmo kako se ponašaju obe materije prilikom ulaska u organizam. Ugljeni hidrati su izvor energije za telo; u procesu probave oni se pretvaraju u glukozu koja „hrani“ naš mozak, mišic╠üe i poboljšava raspolo┼żenje. Postoje dve vrste ugljenih hidrata: jednostavni ili brzi (monosaharidi) i slo┼żeni ili spori (polisaharidi). Oni se razlikuju po strukturi: iz naziva je jasno da su slo┼żeni raspore─Ĺeni na slo┼żeniji na─Źin, što zna─Źi da c╠üe telu trebati du┼że da ih pretvori u glukozu. Brzi ili jednostavni ugljeni hidrati se brzo vare, izazivajuc╠üi nagli skok šec╠üera u krvi, dajuc╠üi telu potrebnu energiju, koja se, me─Ĺutim, vrlo brzo troši, jer oštar skok prati oštar pad - osec╠üate se umorno.

Spori ili slo┼żeni ugljeni hidrati zahtevaju dugo vremena za varenje zbog svoje hemijske strukture. Tokom celog procesa varenja, glukoza u jednakim delovima ulazi u krvotok, bez izazivanja skoka (a samim tim i daljeg pada). Zbog toga se u proseku osec╠üate osve┼żenim od 3 do 4 sata, u zavisnosti od veli─Źine i hranjive vrednosti hrane.

Masnoc╠üe vec╠ü dugi niz godina nisu naklonjene nutricionistima zbog svog kalorijskog sadr┼żaja - 9 kalorija po 1 g (za ugljene hidrate, za pore─Ĺenje, 4 kcal), ali nedavne studije su ih bukvalno rehabilitovale. Pokazalo se da masti, poput ugljenih hidrata, nisu sve iste. Postoje zasic╠üene i nezasic╠üene masti, prve su bukvalno uništitelj zdravlja, a druge poma┼żu u sagorevanju (!) masti nagomilane u telu. Zasic╠üene masnoc╠üe ne samo da dovode do povec╠üanja telesne te┼żine, vec╠ü uzrokuju nagomilavanje visceralne masti (koja okru┼żuje unutrašnje organe). U maloj koli─Źini to je potrebno, me─Ĺutim, prema statisti─Źkim podacima, vec╠üina ljudi ih ima u višku. To dovodi do raznih problema sa jetrom, bubrezima, kardiovaskularnim sistemom i mo┼że izazvati niz ozbiljnih hroni─Źnih bolesti. Nezasic╠üene masti se sporo vare, ─Źime se eliminiše rizik od prejedanja, blagotvorno uti─Źu na funkcionisanje svih telesnih sistema, spre─Źavaju brojne bolesti i mogu da usporavaju proces starenja.

Šta ograni─Źiti da biste smršali?

Dakle, iz gore navedenog postaje jasno da su glavni neprijatelji dobre figure i zdravlja brzi ugljeni hidrati i zasic╠üene masti. Prvi su opasni po tome što izazivaju konstantan osec╠üaj gladi: jeli ste brze ugljene hidrate - za sat vremena - ponovo ┼żelite da jedete, a uz to se vaše raspolo┼żenje pogoršalo zbog pada glukoze. Istovremeno, hrana koja sadr┼żi monosaharide (šec╠üer, med, ─Źokolada, beli hleb, slatkiši) ima veoma veliki broj kalorija, pa rizikujete da pojedete mnogo više kalorija nego što mo┼żete da potrošite. Rezultat je višak kilograma.

Sa zasic╠üenim mastima situacija je pribli┼żno ista: rafinirana ulja i trans masti nisu ništa drugo nego hiljade dodatnih kalorija i rizik od zdravstvenih problema za telo.

Ostaju spori ugljeni hidrati i nezasic╠üene masti. Istra┼żivanja poslednjih godina pokazuju da je dijeta sa malo ugljenih hidrata efikasnija za gubitak kilograma nego dijeta sa malo masti. Ukratko, kao rezultat, telo po─Źinje da radi na mastima umesto na ugljene hidrate, a umesto insulina, proizvodi ketonska tela, razbijajuc╠üi masti - uklju─Źujuc╠üi i nagomilane u "rezervama", dok se višak kilograma gubi neverovatnom brzinom. ─îuvena keto dijeta, koju holivudske lepotice toliko vole, deluje po ovom principu. Dramati─Źno smanjenje ugljenih hidrata u korist masti pokazalo se zaista neverovatno efikasnim, jer zbog visoke hranjive vrednosti masti du┼że osec╠üamo sitost i smanjuju rizik od prejedanja.

Pošto ova vrsta ishrane nije prikladna za sve (zbog individualnih karakteristika tela), nutricionisti preporu─Źuju univerzalnu šemu - nadgledanje kalorija. Ako je vaša ishrana izgra─Ĺena na zdravoj hrani i istovremeno trošite više kalorija nego što konzumirate, gubitak te┼żine je zagarantovan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE