Obrenovac, 21.04.2024

ZELENI PRAH KOJI JE OSVOJIO SVET


Izvor: Buro247.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2021.
Kako je mača čaj zaslužio titulu čudotvorne namirnice?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Gotovo da nema filma, serije, Instagram naloga na kome se ne pojavljuje ova "čudesna" zelena mešavina. Ali, da li je njena reputacija zaista opravdana ili ne, i da li uopšte znate o čemu je reč? Upoznajte maču.

Šta je mača?

Mača je prah napravljen posebnom tehnikom od lišća zelenog čaja.

Kako se mača gaji?

Da bi se dobila mača mešavina, koriste se kvalitetne sorte zelenog čaja (kao što su jabuki, asahi, samidori…). Mača se dobija tako što se početkom ili sredinom maja, dvadesetak dana pre nego što će se čaj brati, biljke zaklanjaju od sunca. Tokom tih dvadesetak dana, broj i debljina prekrivača se postepno povećavaju zbog čega biljka raste u sve većoj pomračini. Biljka zbog toga "poludi" i počinje da proizvodi visok nivo teanina, što sve utiče na lekovita svojstva mače. Čaj se tada bere, popari se 15-20 sekundi, a zatim suši. Jedna od osnovnih razlika između japanskih čajeva i drugih čajeva kao što su crni čaj, ulog čaj i kineski zeleni čaj jeste upravo to što se listovi japanskog zelenog čaja nakon branja popare. Parenje sprečava oksidiranje čaja. U ovoj fazi, kada je proces na polovini, čaj se naziva arača (listovi i peteljke nisu razdvojeni). Peteljke i žilice sa listova se potom skidaju kako bi ostali samo mesnati delovi lista. U toj fazi čaj se naziva tenča.

Pošto se pravi od celog lista, koncentracija nutrijenata u mača mešavini je mnogo viša nego u drugim vrstama zelenog čaja. Smatra se da bi trebalo popiti 10 šoljica običnog zelenog čaja kako bi se dobili benefiti iz samo jedne šoljice mače.

Kada kupujete maču, obavezno proverite da li su listovi testirani na radijaciju. Posle katastrofe u Fukušimi, listovi moraju da budu testirani. Zbog pesticida i đubriva kojim se tretiraju usevi čaja, preporučuje se i kupovina organske mače koja je danas mnogo kvalitetnija nego pre 10 godina. Mača koju kupujete mora da bude fino samlevena, jarke, tamno zelene boje budući da se u Kini proizvodi mača lošijeg kvaliteta koja je žućkaste boje.

Kako se čuva?

Izuzetno je važno i kako čuvate maču. Budući da je veoma reaktivna, mača ne bi trebalo čuvati u providnim, staklenim teglama gde može da bude u kontaktu sa vazduhom. Bolje je koristiti lagane, limene konzerve koje se dobro zatvaraju. Takođe, preporuka je da se mača pije u narednih godinu dana od kada je ubrana jer lako reaguje i brzo stari.

Zašto je mača čaj koristan?

Borba protiv slobodnih radikala

- U poređenju sa rugim vrstama zelenog čaja, mača ima tri puta više antioksidansa, posebno katehina koji se smatra efikasnim u prevenciji mnogih bolesti kao i anti-ageingu.

Pomaže koncentraciju i smanjuje anksioznost

- Zbog ovih svojih osobina, mača je vekovima omiljeno piće budističkih monaha. Naučnici smatraju da ona ima ova svojstva zahvaljujući L-teaninu - aminokiselini koja pojačava alfa-talase koji proizvode u mozgu umirujuće dejstvo. Upravo L-teanin je taj koji donekle neutrališe stimulativno dejstvo kofeina.

Pomaže detoksikaciju

- Zeleno lišće mače sadrži hlorofil koji pomaže pri izbacivanju štetnih hemikalija i metala iz tela. Mača sadrži 5 puta više hlorofila od običnog zelenog čaja zato što raste samo u hladu - sve biljke koje rastu u senci moraju da proizvode više hlorofila kako bi kompenzovale nedostatak sunčeve svetlosti.

Pomaže u mršavljenju

- Mača povećava brzinu kojom telo troši kalorije tako što ubrzava termogenezu (proces proizvodnje toplote), a ovo postiže bez štetnih pratećih efekata koje na primer imaju lekovi za gubljenje težine: mača ne ubrzava puls, ne izaziva nervozu, iritabilnost ili aksioznost.

Zbog čega je toliko popularan

Poslednjih godina mača je postala neizostvan deo sveta Instagrama i blogova, serija (pogotovo onih koji se dešavaju u Los Anđelesu), takoreći uvukla se u sve pore popularne kulture, možda čak i više nego sok od celera. Realno, pored svih benefita, i sam mača prah kao i napitci ili hrana u koju je dodat umeju da budu jako fotogenični, a svi znamo koliku ulogu ovo igra u globalnom prihvatanju trendova.

Da li postoji dnevna preporučena doza ili maksimalna doza?

Jedna šolja mača čaja sadrži oko 70 mg kofeina (jedna šoljica kafe sadrži oko 100mg). Doza kofeina koju odrasla osoba dnevno može da unese nije viša od 300 mg. ovo znači da dnevno ne bi trebalo da popijete više od 4 šolje ali optimalan broj je 2 do 3. Iako mača zeleni čaj ima puno benefita, kofein izaziva zavisnost i može izazvati neprijatne simptome ako odjednom prestanete da ga uzimate.

Za doziranje se obično koristi tradicionalna kineska drvena kašika u koju staje 2mg mača praha - taman onoliko koliko vam je potrebno za jedan čaj ili mača-late.

Kojoj hrani i piću se može dodavati?

Mača se tradicionalno koristi za pripremu čaja tak što se vruća voda sipa preko praha, a temperatura vode ne treba da pređe 80 stepeni kako bi se sačuvali svi nutrijenti. Naravno, poslednjih godina razvijeni su i razni drugi napitci poput mača late, varijanti sa ledom, razni smutiji, a mača se može dodavati i kašama, kao i čia pudingu.

Obično se za pripremu svih ovih recepata koriste mleko i proizvodi od mleka biljnog porekla, a ne životinjskog zato što većina odraslih ljudi ima problema sa varenjem laktoze. Najtradicionlanija kombinacija jeste mača čaj sa kokosovim mlekom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE