Obrenovac, 29.09.2022

NE ZANEMARUJTE BOL U STOMAKU


Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u ku─çi,Lokalne novine | Obrenovac, 02.07.2020.
Kad creva zaka┼żu hitno kod lekara

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Povra─çanje, iako neprijatno, obi─Źno je bezopasan simptom, ali u nekim slu─Źajevima mo┼że da bude znak ozbiljnije bolesti. Pri tome, boja povra─çanog sadr┼żaja zavisi od više faktora, jer osim hrane iz organizma mogu da se eliminišu i pojedine metaboli─Źke te─Źnosti. U slu─Źaju povra─çanja ┼żu─Źi, izba─Źeni sadr┼żaj je naj─Źeš─çe u bledo┼żutoj do tamnozelenoj boji.

Doktor Sr─Ĺan Markovi─ç, gastroenterolog Klini─Źko-bolni─Źkog centra "Zvezdara" ka┼że da iako boja povra─çenog sadr┼żaja mo┼że da bude posledica raspadanja hrane, prisustvo ┼żu─Źi ne sme da se zanemari, jer mo┼że da bude povezano sa ozbiljnim uzrocima koji zahtevaju hitnu medicinsku pomo─ç:

- Najozbiljniji uzrok povra─çanja zelenog sadr┼żaja je ileus (poptpuni ili delimi─Źni prekid prolaska sadr┼żaja kroz creva). Nastaje kada do─Ĺe do izostanka normalnog protoka kroz creva iz bilo kog razloga. Ileus mo┼że da bude paraliti─Źki, kada izostaje normalna prohodnost u crevima i mehani─Źki, koga izaziva pritisak na creva spolja ili unutar creva usled kile, priraslica ili zapetljanja creva.

Prvi simptom akutne opstrukcije creva je nagao, oštar, i gr─Źeviti bol u stoma─Źnoj duplji.

- Izme─Ĺu epizoda bolova pacijent mo┼że da se ose─ça dosta dobro - ka┼że dr Markovi─ç.

- Me─Ĺutim, uskoro po ponovnoj pojavi bola dolazi do mu─Źnine, a potom i do novog povra─çanja. U tom slu─Źaju boja povra─çenog sadr┼żaja je u po─Źetku zelena jer sadr┼żi ┼żu─Ź, a kasnije se menja u ┼żutomrku i zadah postaje neprijatan. Ceo trbuh mo┼że da bude tvrd ili samo delimi─Źno.

Doktor Markovi─ç napominje da povra─çanje zelenog sadr┼żaja mo┼że da bude i potpuno bezopasno:

- Jedan od dosta ─Źestih razloga povra─çanja ┼żu─Źi je i kada do─Ĺe do potpunog pra┼żnjenja ┼żeluda─Źnog sadr┼żaja i kada ne preostaje ništa drugo da se povrati. Ovaj uzrok nije zabrinjavaju─çi i trebalo bi da prestane spontano. Ina─Źe, svako povra─çanje ┼żu─Źi je pra─çeno bolom u trbuhu, a ako je ─Źesto i gubitkom te┼żine. Refluks ili povr─çanje ┼żu─Źi nastaje kada ┼żu─Ź iz ┼żu─Źne kese dospeva u ┼żeludac i potom pronalazi svoj put do jednjaka. To rezultira peckanjem i bolom u grudima, mu─Źninom i povra─çanjem.

U uzroke koji dovode do povra─çanja zelenog sadr┼żaja spada i trovanje hranom.

- Razli─Źite bakterije i virusi mogu da dovedu do ovakve klini─Źke slike uz pojavu povišene telesne temperature i proliva - ka┼że dr Sr─Ĺan Markovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE