Obrenovac, 19.08.2022

JOGOM PROTIV ASTME


Izvor: novosti.rs,Specijalni dodatak Doktor u kući,Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2020.
Vežbe za pravilno disanje

Foto:Depositphotos


Osim lekovima i pumpicama tegobe zbog astme mogu značajno da se ublaže i pomoću joge.

Osnovna pozitivna strana ove drevne discipline je u tome što dovodi do smirivanja nervoze, a stanje napetosti je jedan od vrlo čestih faktora koji izazivaju pogoršanje simptoma astme.

Pored relaksacionog dejstva joga pozitivno deluje na telo učeći pojedinca kako pravilno da diše i kako da uspori disanje. Uz to ona pomaže jačanje mišića celog tela. Za astmatičare posebno je značajno jačanje mišića disajne muskulature koji poboljšavaju proces disanja.

Položaj štapa

Sedite leđima oslonjenim na zid. Noge su opružene ispred tela. Dlanove spustite pokraj tela, a stopala zategnite tako da vrhovima prstiju težite ka grudima. Udahnite pa s izdahom polako spustite bradu na grudni koš. Zadržite ovaj položaj barem pet udaha i izdaha.

Most

Lezite na leđa, savijte kolena tako da vam stopala budu točno ispod njih. Dlanove ispružite sa strane uz telo. S udahom polako podignite zadnjicu od poda. Dobro se usmerite ramenima i temenom u pod. Otvorite grudni koš, a bradu udaljite od grudne kosti. Ostanite u ovom položaju barem 30 sekundi pa se spustite.

Opružanje

Lezite na prostirku, a ispod glave i leđa stavite jastuk tako da gornji deo tela bude malo povišen. Prvo ispružite ruke preko glave i dobro se istegnite kao da ste se tek probudili. Zatim vratite ruke uz telo tako da budu malo šire od širine kukova i dlanove okrenite prema gore. Pustite da stopala padnu u stranu. Zatvorite oči i opustite vilicu. Nekoliko puta udahnite kroz nos pa izdahnite kroz usta.

Stojeći pretklon

Zauzmite stojeći stav, stopala neka vam budu u širini kukova. Udahnite pa se s izdahom spustite u pretklon iz karlice, lagano savijte kolena ako je potrebno pa se uhvatite dlanovima za laktove. Možete se laktovima nežno ljuljati u jednu, pa u drugu stranu. Ostanite u ovom položaju barem pet udaha i izdaha. Zatim se s udahom vratite u stojeći položaj.

Istezanje prednje strane

Iz ležećeg položaja podignite telo oslanjajući se na dlanove i stopala. Pri tome dlanovi su okrenuti ka unutra, a kada se podignete, glavu zabacite unazad i istegnite vrat. Ostanite u ovom položaju pet udaha i izdaha, pa se izdahom polako spustite na podlogu.

Turski sed

Sedite u turski sed, ali spojite taban o taban. Obuhvatite stopala rukama i privucite čelo na njih. Zamislite da su vaše noge krila leptira, pa njima nežno zamahnite tako da se grudni koš malo opusti. Dišite ujednačeno i mirno, kroz nos. Ostanite u tom položaju barem pet udaha i izdaha.

Riba

Iz ležećeg položaja oslonite se na laktove, dlanove podvucite ispod karlice. S udahom otvorite grudni koš, a s izdahom zabacite glavu nežno unazad. U ovom položaju možete nekoliko puta udahnuti kroz nos, pa izdahnuti na usta, tako da eliminišete sav stres. Ostanite barem pet udaha i izdaha pa polako "izađite" iz položaja i spustite glavu na podlogu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE