Obrenovac, 19.08.2022

ZA DOBRO ZDRAVLJE I VITKU LINIJU


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 04.06.2020.
Pe┼ía─Źenje delotvornije od tr─Źanja

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Kampanjsko ve┼żbanje nije delotvorno. Samo je redovno i intenzivno bavljenje sportom u kontinuitetu efikasno za zdravlje. Ovo tvrdi tim nau─Źnika sa Univerziteta u Severnoj Karolini, nakon obavljenih istra┼żivanja kojima je bilo obuhva─çeno oko 300 u─Źesnika srednjih godina. Tokom istra┼żivanja ispitanici su podeljeni u ─Źetiri grupe, od kojih je svaka dobila zadatak da radi odre─Ĺeni tip ve┼żbi.

Jedna grupa je redovno peša─Źila, druga d┼żogirala, tre─ça intenzivno upra┼żnjavala telesne ve┼żbe, dok se ─Źetvrta uopšte nije bavila ve┼żbanjem. Pripadnici grupe koja je tr─Źala i one koja je redovno ve┼żbala vidno su izgubili na te┼żini, a nivo holesterola i triglicerida im je bio neo─Źekivano nizak. Ali, na┼żalost, samo dok su bili fizi─Źki aktivni.

- ─îim su sa ve┼żbanjem prestali, u vrlo kratkom roku su se udebljali. Koli─Źina masnog tkiva se pove─çala za osam procenata, dok su nepo┼żeljne masno─çe u krvi naglo porasle - izneo je zapa┼żanja dr Kris Slenc, ─Źlan istra┼żiva─Źkog tima.

Iznena─Ĺenje je bilo još ve─çe kada su analizirali grupu koja je peša─Źila. Pozitivni efekti postignuti ovom vrstom fizi─Źke aktivnosti bili su prisutni veoma dugo i nakon prestanka sa ve┼żbanjem. Nau─Źnici su na osnovu ovih primera zaklju─Źili da se, kada je u pitanju zdravlje, najviše mo┼że posti─çi redovnim, ali umerenim ve┼żbanjem.

- To vam je kao kada prestanete da uzimate lek. Neki lekovi prestanu da deluju br┼że u odnosu na druge. Shodno tome, svaka osoba treba da prona─Ĺe optimalnu koli─Źinu ve┼żbi da bi dugoro─Źno sebi obezbedila dobro zdravlje - istakao je dr Slenc.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE