Obrenovac, 09.06.2023

LEK IZ PRIRODE


Izvor: Specijalni dodatak Doktor u kući,Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2020.
Gorka detelina ublažava kostobolju

Foto:Profimedia


Travari je preporučuju sada, jer zbog puno sedenja tokom izolacije, česta je pojava bolova lokomotornog sistema...

Medju lekovitim biljkama izdvaja se i gorka detelina, s obzirom na to da čaj od nje ublažava kostobolju i reumatizam travari je preporučuju sada, jer zbog puno sedenja tokom izolacije, česta je pojava bolova lokomotornog sistema.

Gorka detelina preporučuje se i u slučaju da bi trebalo da se poboljša rad jetre, apetit, a može da zameni i sva lekovita svojstva lincure.

Čaj od suvog lista gorke deteline priprema se tako što se jedna kašičica lista prelije šoljom vrele vode. Znači, ne kuva se već je samo važno da se popari. Kao i drugi čajevi, pije se bez šećera, eventualno uz malo meda, a dnevno su dovoljne dve šolje.

Fitoterapeuti savetuju da dnevno ne bi trebalo da se pije više od dve šolje ovog čaja jer može da uzrokuje dijareju, ali zato samo dve šolje na dan mogu da pomognu u slučaju zatvora.

Travari ovu biljku neretko kombinuju sa drugim, a najčešće sa žalfijom i kičicom.

Iskustva su pokazala da gorka detelina može da pomogne i kod osetljivog želuca, nadimanja, žutice, gasova pa i čak kod suvog kašlja. Takođe, koristi se i za poboljšanje krvne slike. Terapijske efekte ima i kod kožnih oboljenja kao što su ekcemi, lišajevi, osipi, a u tom slučaju se koristi u vidu obloga koje se natapaju čajem. Gorak ukus joj je, tvrde poznavaoci lekovitog bilja, jedina mana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE