Obrenovac, 07.12.2023

IZBEGAVAJTE IH TOKOM CIKLUSA


Izvor: Stil.kurir.rs/Kucnilekar.com,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2020.
Četiri vrste namirnica pogoršavaju menstrualne tegobe

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Kako je menstrualni ciklus te┼żak ili ─Źak neizdr┼żiv za ve─çinu ┼żena, ne bi trebalo da dodatno komplikujemo stvari, kao što to nesvesno radimo putem ishrane.

Kako bi sve bilo jednostavnije, tokom ciklusa slede─çe namirnice izbacite sa menija.

Mle─Źni proizvodi

Naravno da je bez mle─Źnih namirnica teško, a ako vam je ishrana bez njih potpuno nezamisliva, pokušajte da ih svedete na minimum tokom ciklusa. Mle─Źni proizvodi mogu usporiti vaš metabolizam i umoriti creva, što u kombinaciji sa menstrualnim gr─Źevima, mo┼że izazvati poja─Źan bol u stomaku.

Še─çer

Tokom ciklusa, mnoge ┼żene u slatkišima tra┼że utehu za svoje vrtoglave promene raspolo┼żenja. Uzburkani hormoni stvaraju neutoljivu ┼żelju za slatkišima, a udovoljavanje toj ┼żelji mo┼że dovesti do povišenog nivoa še─çera u krvi. Posledice toga su još intenzivnije promene raspolo┼żenja, psihi─Źka i fizi─Źka iscrpljenost i poja─Źan umor. Jasno je da je tokom ciklusa teško potpuno se odre─çi slatkiša, ali pokušajte da to bude red ─Źokolade ili komad kola─Źa, bez preterivanja.

Kofein

S obzirom na to da smo tokom ciklusa veoma pospane i iscrpljene, kako bismo ostale budne i aktivne, ─Źesto pose┼żemo za kafom. Ipak, medicinski stru─Źnjaci tvrde da je tokom menstruacije po┼żeljno izbegavati bilo kakve kofeinske napitke, jer kofein su┼żava krvne sudove, pa usporava dotok krvi u matericu, što mo┼że dodatno poja─Źati menstrualne gr─Źeve i bol.

Preterano slana hrana

Iako mo┼żda volite za─Źinjeniju hranu, pokušajte da tokom ciklusa budete umereni. Preterano slana hrana izaziva nadutost, što je poslednje što vam je tokom onih dana potrebno.

Iako vam se ─Źini da se prema ovim savetima tokom ciklusa morate odre─çi baš svega što volite, pokušajte da budete umereni. Kada na─Ĺete pravu meru, sve ─çe biti mnogo lakše, a vi se ne─çete mu─Źiti sa poja─Źanim simptomima ciklusa, koji vas i bez toga dovoljno iscrpljuje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE