Obrenovac, 29.09.2022

IZBEGAVAJTE IH TOKOM CIKLUSA


Izvor: Stil.kurir.rs/Kucnilekar.com,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2020.
Četiri vrste namirnica pogoršavaju menstrualne tegobe

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Kako je menstrualni ciklus težak ili čak neizdrživ za većinu žena, ne bi trebalo da dodatno komplikujemo stvari, kao što to nesvesno radimo putem ishrane.

Kako bi sve bilo jednostavnije, tokom ciklusa sledeće namirnice izbacite sa menija.

Mlečni proizvodi

Naravno da je bez mlečnih namirnica teško, a ako vam je ishrana bez njih potpuno nezamisliva, pokušajte da ih svedete na minimum tokom ciklusa. Mlečni proizvodi mogu usporiti vaš metabolizam i umoriti creva, što u kombinaciji sa menstrualnim grčevima, može izazvati pojačan bol u stomaku.

Šećer

Tokom ciklusa, mnoge žene u slatkišima traže utehu za svoje vrtoglave promene raspoloženja. Uzburkani hormoni stvaraju neutoljivu želju za slatkišima, a udovoljavanje toj želji može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi. Posledice toga su još intenzivnije promene raspoloženja, psihička i fizička iscrpljenost i pojačan umor. Jasno je da je tokom ciklusa teško potpuno se odreći slatkiša, ali pokušajte da to bude red čokolade ili komad kolača, bez preterivanja.

Kofein

S obzirom na to da smo tokom ciklusa veoma pospane i iscrpljene, kako bismo ostale budne i aktivne, često posežemo za kafom. Ipak, medicinski stručnjaci tvrde da je tokom menstruacije poželjno izbegavati bilo kakve kofeinske napitke, jer kofein sužava krvne sudove, pa usporava dotok krvi u matericu, što može dodatno pojačati menstrualne grčeve i bol.

Preterano slana hrana

Iako možda volite začinjeniju hranu, pokušajte da tokom ciklusa budete umereni. Preterano slana hrana izaziva nadutost, što je poslednje što vam je tokom onih dana potrebno.

Iako vam se čini da se prema ovim savetima tokom ciklusa morate odreći baš svega što volite, pokušajte da budete umereni. Kada nađete pravu meru, sve će biti mnogo lakše, a vi se nećete mučiti sa pojačanim simptomima ciklusa, koji vas i bez toga dovoljno iscrpljuje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE