Obrenovac, 21.04.2024

NEGATIVNE POSLEDICE


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2020.
Učestaliji su i poremećaj sna i simptomi straha

Foto:depositphotos/focuspocusltd


Pandemija koronavirusa ima negativne posledice i na psihičko zdravlje Austrijanaca, a učestalost simptoma depresije se u Austriji, prema reprezentativnoj studiji Univerziteta Krems, znatno povećala.

Simptomi depresije porasli su sa oko četiri odsto na više od 20 procenata, dok su simptomi straha kod stanovništva porasli sa pet na 19 procenata.

Oko 16 odsto stanovništva navelo je da pati od nesanice.

"Rezultat istrage je zabrinjavajući", ističe autor studije Kristog Pih, šef odseka za psihoterapiju i biopsihosocijalno zdravlje.

Posebno su aktuelnom situacijom opterećeni odrasli mlađi od 35 godina, žene, i nezaposleni, dok su stariji od 65 godina manje opterećeni stanjem.

Studija je imala za cilj da sagleda efekte ograničenja slobode kretanja uvedenih radi zaustavljanja širenja zaraze u Austriji i Velikoj Birtaniji.

U Velikoj Britaniji, u kojoj ima veliki broj mrtvih, psihičko opterećenje je daleko veće i 40 odsto je kazalo da ima simptome depresije.

"Dok u Austriji osam odsto ima teške simptome depresije, u Velikoj Britaniji to ima 25 odsto. Ta razlika između dve zemlje je vidljiva u osećanjima, simptomima straha i nesanici. Time je Velika Britanija tri puta teže pogođena od Austrije", navodi se u studiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE