Obrenovac, 19.08.2022

ONI ŠIRE KORONAVIRUS NA DRUGAČIJI NAČIN


Izvor: Magazin Novosti/Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2020.
Ko pripada grupi tihih prenosilaca?

Foto:Ilustracija/Unsplash.com


Iako niko ne ┼żeli da sebe smatra "super prenosiocem" Kovid-19 bolesti, nova studija je dala podršku ideji da bi "asimptomatski slu─Źajevi" mogli biti odgovorni za polovinu novozara┼żenih pacijenata u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama.

Izraz "tihi prenos" zna─Źi da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, i upravo ovi slu─Źajevi su glavni pokreta─Źi širenja Kovid-19, pokazalo je istra┼żivanje objavljeno u ponedeljak u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD.

Elison Galvani, direktor Centra za analizu zaraznih bolesti Univerziteta Jejl, i njegove kolege koristili su modele prenosa koronavirusa da bi odredili u kojoj meri "tihi prenonosnici" doprinose širenju Kovid-19.

Studiju su zasnovali na postoje─çem istra┼żivanju koje pokazuje da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 do 30,8 odsto svih infekcija.

Prema ovim pretpostavkama, tim je otkrio da bi pre-simptomatski slu─Źajevi mogli da izvrše 47 do 48 odsto prenosa, a asimptomatske osobe od 3,4 do 6,6 odsto.

Pretpostavlja se da je Kovid-19 mo┼żda najviše zarazan tokom pre-simptomatske faze, što je neuobi─Źajeno za respiratornu infekciju.

Tim je otkrio da ─Źak i trenutna izolacija svih simptomatskih slu─Źajeva ne─çe biti dovoljna da bi se širenje dr┼żalo pod kontrolom.

Da bi se suzbilo dalje širenje, studija je pokazala da bi bilo neophodno identifikovati i izolovati više od jedne tre─çine "tihih prenosnika".

Istra┼żiva─Źi su naglasili potrebu za testiranjem i za pra─çenjem kontakata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE