Obrenovac, 21.04.2024

VE┼ŻBE ZA BOLJI PROTOK KRVI


Izvor: Stil.Kurir.rs/Klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 16.08.2020.
Istezanje poma┼że kardiovaskularnom sistemu

Foto:Ilustracija/Unsplash.com


Samo 12 nedelja pasivnog istezanja mo┼że da pomogne kardiovaskularnom sistemu i poboljša protok krvi, pokazalo je novo italijansko istra┼żivanje.

Istra┼żiva─Źi sa Univerziteta u Milanu ispitali su 39 zdravih muškaraca i ┼żena, podeljenih u dve grupe. Jedna grupa je imala zadatak da iste┼że noge pet puta nedeljno u periodu od 12 nedelja, dok druga grupa nije imala trening istezanja.

Došli su do saznanja da je kod ljudi koji praktikovali pasivno istezanje pove─çan protok krvi u arterijama, a smanjenja arterijska krutost.

- Krvni pritisak je smanjen, krutost centralne i periferne arterije tako─Ĺe, a kardiovaskularna funkcija pove─çana je nakon 12 nedelja pasivnog treninga istezanja - napisali su autori studije.

Pasivno istezanje se izvodi uz pomo─ç partnera ili nekog drugog pomo─çnog sredstva. Istezanje s partnerom se obi─Źno koristi za istezanje donjeg dela le─Ĺa i zadnje lo┼że potkolenice.

Istra┼żiva─Źi ka┼żu da bi to moglo imati posledice na bolesti koje uklju─Źuju promene u protoku krvi, kao što su sr─Źani udar i mo┼żdani udar.

- Vidljive su promene kardiovaskularne funkcije jednostavno pasivnim istezanjem - rekao je doktor D┼żonatan Mejers, nau─Źnik zdravstvenog istra┼żivanja i direktor laboratorija za istra┼żivanje ve┼żbi u Kaliforniji, te dodao:

- Pozitivne promene u funkciji arterija istezanjem nisu bile toliko velike kao one koje se posti┼żu aerobnim ve┼żbanjem, ali u narednim studijama ─çemo utvrditi u kojoj meri pasivno istezanje mo┼że da dopuni aerobik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE