Obrenovac, 16.04.2024

VASKRS NIJE TAKMIČENJE


Izvor: B92, S.V.,Lokalne novine | Obrenovac, 16.04.2020.
Sve više od ove količine postaje opasno po zdravlje...

Foto:depositphotoVadimVasenin


Tradicionalno, za Vaskrs smo navikli da spremamo bogatu gozbu s bogatim predjelom, pečenjem, kolačima i neizostavnim kuvanim jajima. Velika količina kalorija koju unesemo tog dana može i da nam škodi, zato je važno znati meru.

Prema preporukama lekara, za potpuno zdrave osobe, koje nemaju problem sa povišenim vrednostima LDL holesterola, sasvim je prihvatljivo da pojedu tri jaja dnevno. Pošto postoje osobe kojima jaja smetaju, ovo je preporuka samo za zdrave osobe.

"S obzirom da dolazi Vaskrs, kada se jede i dosta više jaja, baš kao i ostale jake (masne) hrane, naravno da može i više da se pojede. Ovo nije redovna konzumacija pa da dugoročno utiče na organizam. Masno je žumance, dok belance je uglavnom protein, lako se vari", objašnjava za portal B92.net dijetetičarka nutricionista Jasna Vujičić.

Ona kaže da ako preterate sa masnom hranom (jaja, pečenje), možete da osetite mučninu, bolove u stomaku, dobijete dijareju ili povraćate.

Prema njenim rečima, jaja i ostala masna hrana se teže vare nego, recimo, ugljeni hidrati i proteini. Potrebni su određeni enzimi da bi se ta hrana prevarila, pa u varenju učestvuje i žuč. Neke osobe zbog preterivanja u masnoj hrani dobiju bol u predelu žučne kese, što je znak da od tada treba da smanje unos masnoća.

"Dakle, ukoliko budete preterali za Vaskrs, u ponedeljak smanjite unos masnoća i biće sve okej. Jaja idu fino uz većinu predjela i jela praznične trpeze i nalaze se i u sastavu mnogih jela koja tada jedemo: ruska salata, mimoza salata, pite, gibanice, proja, kolači i torte, pohovana jela, peciva i testenine itd. Najvažnije od svega je da ne prihvatimo Uskrs kao takmičenje u tome ko će od ukućana moći da pojede više i obilnije. Što se tiče broja jaja uz inače bogatu prazničnu trpezu, gledajte da ipak ostanete u preporučenom limitu od tri komada", savetuje Vujičićeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE