Obrenovac, 21.04.2024

BOL U GRUDIMA I KRATAK DAH


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2020.
Da li ste čuli za sindom 'slomljenog srca'?

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Kardiomiopatija izazvana stresom, odnosno ili Takocubo sindrom, često se zove i sindrom "slomljenog srca".

Srčani mišići postanu slabi, a bol u grudima i kratak dah su prateći simptomi. Za razliku od srčanog udara (koji pokreće blokada krvotoka), ovaj sindrom izazivaju stresne situacije. Obično nije smrtonosan, a oporavak traje od nekoliko dana, do nekoliko nedelja.

U medicinskom časopisu JAMA Network Open objavljeno je da su pacijenti na Klivlendskoj klinici sa srčanim problemima ove godine imali dva puta veću šansu da obole od sindroma slomljenog srca, nego pacijenti 2018. i 2019. godine.

Istraživači sa Klivlendske klinike su, na osnovu 1.914 pacijenata, zaključili da je povećanje obolelih verovatno povezano sa psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom uzrokovanim pandemijom koja je podrazumevala karantin, gubitak socijalne interakcije i neizbežne ekonomske posledice.

- Pandemija je stvorila nezdravo okruženje. Emocionalno distanciranje i ekonomski uticaj pandemije su nezdravi. Imali smo mnogo pacijenata sa sindromom slomljenog srca, koji nisu ni imali koronavirus - rekako je Ankur Kalra, doktor koji je vodio istraživanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE