Obrenovac, 14.04.2024

HRANA KOJA ĆE OJAČATI VAŠ IMUNI SISTEM


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2020.
Ne brinite, nije sva hrana koja će ojačati vaš imuni sistem – povrće. Plus, ukus joj je bolji, a bolja je i opcija za zaštitu zdravlja, nego suplementi

Foto:depositphotos/svariophoto


Osim maski, suplementi koji će ojačati vaš imuni sistem su jedna od najtraženijih stvari u apotekama ovih dana. Ali možda će biti bolje da jedete hranu koja će ojačati vaš imuni sistem, umesto da koristite suplemente. To je zato što su nutrijenti iz hrane najmoćniji i dodatno sadrže mnoge ne toliko relevantne, ali dobre nutrijente koji će ojačati vaš imuni sistem, a kojih nema u većini suplemenata, prenosi Danas. 

 Evo liste neke hrane koja će ojačati vaš imuni sistem. 

 1. Paprika babura 

 Nisu pomorandže jedina hrana koja će ojačati vaš imuni sistem, a da sadrže vitamin C, nadaleko poznat kao dobar za čuvanje od infekcija. Paprike babure su takođe nosioci, pa čak sadrže i dvaput više vitamina C nego citrusi, što će ojačati vaš imuni sistem. 

 2. Piletina 

 Namirnice životinjskog porekla koje sadrže cink, poput piletine, bolje se apsorbuju nego biljne, poput mahunarki. Za žene je dovoljno 8mg, a za muškarce 11mg cinka. Oko 85 grama piletine može da obezbedi oko 2,4 mg cinka, a piletina kao hrana koja će ojačati vaš imuni sistem bi bilo dobro da bude bez kože, da meso bude tanko, a masnoća odstranjena.

3. Pečurke 

 Vaš imuni sistem najbolje funkcioniše kada ima dovoljno glutationa koji štiti i pomaže ćelijama u imunološkom sistemu. Ovaj moćni antioksidans proizvodi vaše telo, ali s godinama, njegov nivo može pasti. Hrana koja će ojačati vaš imuni sistem i obezbediti ovaj antioksidans jesu upravo pečurke. 

 4. Spanać 

 Spanać je na listi hrane koja će ojačati vaš imuni sistem ne samo zato što je bogat vitaminom C, već je i pun antioksidanasa koji povećavaju sposobnost imunog sistema za borbu protiv infekcija. Ali pazite da spanać ne prekuvate, jer se hranjive materije i vitamini lako uništavaju od vrućine. 

 5. Papaja 

 Verovatno i ne jedete mnogo papaje, ali možda možete da počnete. Papaja ima 157 odsto dnevne preporuke unosa vitamina C, i kao takva je hrana koja će ojačati vaš imuni sistem. Papaje takođe sadrže i enzim pogodan za varenje koji ima i antiupalne efekte, a uz to i folat, B vitamine i vitamin A. Papaja je i idealni sastojak raznih slatkiša, čime se kombinuje lepo i korisno. 

 6. Jogurt 

 Ne samo da je dobar za varenje, jogurt i umanjuje ozbiljnost prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da probiotici u fermentisanoj hrani pomažu da imate jači imuni sistem. Takođe, jogurt sadrži i cink, vitamin A, kalcijum, kalijum i ugljene hidrate da pomognu telu da se oporavi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE