Obrenovac, 28.05.2023

KO JE KRIV


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2020.
Istra┼żiva─Źi znaju razlog zbog ─Źega su ┼żene ─çudljive

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


─îesto ispoljena ─çudljivost, nervoza i promena raspolo┼żenja kod ┼żena nije posledica hirovite prirode ve─ç odsustva neophodne koli─Źine serotonina. Istra┼żivanja potvr─Ĺuju da, zapravo, ┼żene imaju ve─çe potrebe za ovim hormonom, a da ga njihov mozak, iz zasad nepoznatih razloga, lu─Źi nedovoljno.

Istra┼żiva─Źi su uo─Źili da ┼żene u mozgu imaju više receptora koji tra┼że serotonin, a s obzirom na to da ga nemaju u dovoljnoj koli─Źini, mo┼że da se dogodi da su uvek nezadovoljne. Promena raspolo┼żenja posebno je izra┼żena u vreme menstrualnog ciklusa, kada je nivo hormona ina─Źe promenljiv.

U odnosu na ┼żene, muški organizam proizvodi 52 odsto više hormona sre─çe, što pripadnicima ja─Źeg pola omogu─çava sasvim druga─Źije ponašanje u odnosu na dame, isti─Źu nau─Źnici Instituta "Karolinsk" u Švedskoj.

Ovde i le┼żi odgovor zašto svaka ─Źetvrta ┼żena i svaki deseti muškarac imaju neku vrstu depresivnih ispada. Za ovako drasti─Źne razlike me─Ĺu polovima upravo je odgovorna razlika u lu─Źenju serotonina i njegova raspolo┼żiva koli─Źina u muškom i ┼żenskom mozgu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE