Obrenovac, 30.05.2020

KO JE KRIV


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2020.
Istraživači znaju razlog zbog čega su žene ćudljive

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Često ispoljena ćudljivost, nervoza i promena raspoloženja kod žena nije posledica hirovite prirode već odsustva neophodne količine serotonina. Istraživanja potvrđuju da, zapravo, žene imaju veće potrebe za ovim hormonom, a da ga njihov mozak, iz zasad nepoznatih razloga, luči nedovoljno.

Istraživači su uočili da žene u mozgu imaju više receptora koji traže serotonin, a s obzirom na to da ga nemaju u dovoljnoj količini, može da se dogodi da su uvek nezadovoljne. Promena raspoloženja posebno je izražena u vreme menstrualnog ciklusa, kada je nivo hormona inače promenljiv.

U odnosu na žene, muški organizam proizvodi 52 odsto više hormona sreće, što pripadnicima jačeg pola omogućava sasvim drugačije ponašanje u odnosu na dame, ističu naučnici Instituta "Karolinsk" u Švedskoj.

Ovde i leži odgovor zašto svaka četvrta žena i svaki deseti muškarac imaju neku vrstu depresivnih ispada. Za ovako drastične razlike među polovima upravo je odgovorna razlika u lučenju serotonina i njegova raspoloživa količina u muškom i ženskom mozgu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE