Obrenovac, 29.09.2022

PROVERITE


Izvor: Novosti Magazin,Lokalne novine | Obrenovac, 21.07.2020.
Da li ste alergi─Źni na hranu?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Iako ste sigurno u šali po┼żeleli da ste alergi─Źni na hranu kako biste je unosili u manjim koli─Źinama, alergija na hranu mo┼że izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Razli─Źite alergije i njeni uzro─Źnici mogu izazvati širok spektar simptoma. Kada je re─Ź o alergiji na hranu, ovo mo┼że biti jedan od komplikovanijih problema obzirom da mo─çe izazvati razli─Źita oboljenja.

Postoje jasno odre─Ĺeni znaci koji ukazuju da je verovatnije da ste alergi─Źni na odre─Ĺenu vrstu hrane, a ne na odre─Ĺeni faktor iz spoljnog okru┼żja, kakvi su cetanje biljaka, polen ili prašina.

Donosimo vam listu simptoma uobi─Źajenih za alergije na razli─Źite vrste hrane:

Osip na celom telu

Osip nije uvek izazvan alergijom na hranu, ponekad ga mo┼że izazvati alergija na lekove ili spoljno okru┼żenje. Osip podrazumeva crven i poja─Źan svrb, a mo┼że se pojaviti i samo na jednom delu tela.

Crvenilo i otok

Alergije ─Źesto izazivaju crvenilo ili oticanje ko┼że, naro─Źito u predelu usana i lica. Morski plodovi i jaja su me─Ĺu naju─Źestalijim alergenima, koji ponekad izazivaju ovakve simptome.

Ekcem

Poznat i kao atopijski dermatitis, ekcem je osip koji svrbi i boli. Obi─Źno se pojavljuje na licu, laktovima i kolenima. Ekcem je obi─Źno alergijska reakcija na mleko, jaja, ribu i pšenicu.

Gastrodigestivni problemi

Ovi problemi uklju─Źuju dijareju, mu─Źninu i konstipaciju, a u nekim slu─Źajevima mogu biti i simptomi alergije na hranu, naro─Źito na mle─Źne proizvode.

Anafilakti─Źni šok

Ovo je najozbiljniji, ali i najre─Ĺi simptom neke alergije. Predstavlja alergijsku reakciju celokupnog organizma, popra─çenu ote┼żanim disanjem i naglim padom krvnog pritiska.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE