Obrenovac, 21.04.2024

BORBA PROTIV DEMENCIJE


Izvor: Scientificamerican.com,Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2020.
Naučnici smatraju da bi intezivno vežbanje moglo da poboljša pamćenje

Foto:Shutterstock


Nedavno sprovedeno istraživanje objavljeno u časopisu "Applied physiology, nutrition and metabolism" došlo je do zanimljivog otkrića u borbi protiv demencije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da oko 50 miliona ljudi širom sveta ima demenciju. Gotovo 60 odsto živi u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

Svake godine se dogodi skoro10 miliona novih slučajeva. Predviđa se da će ukupni broj obolelih od demencije u 2030. dostići 82 miliona, a do 2050. godine 152 miliona.

Trenutno ne postoji lek za demenciju, pa čak ni način koji bi promenio njeno napredovanje. Ali, iako ne postoji lek, postoji nekoliko stvari uz pomoć kojih se može poboljšati životi osoba koje pate od demencije.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to su: rana dijagnoza u svrhu započinjanja ranog i optimalnog lečenja, prepoznavanje i lečenje prateće fizičke bolesti, otkrivanje i lečenje bihevioralnih i psiholoških simptoma, kao i pružanje informacija i dugoročna podrška njegovateljima.

Vežbanje utiče na mozak na više načina

Za početak, vežbanje povećava otkucaj srca, a zauzvrat mozak pumpa više kiseonika i pomaže oslobađanju hormona, što doprinosi rastu novih moždanih ćelija.

Vežbanje stimuliše rast novih veza između ćelija u mnogim važnim kortikalnim delovima mozga. Takođe, vežbanje mozgu olakšava rast novih neuronskih veza.

Kanadski istraživači sa Univerziteta Mekmaster ispitali su uticaj vežbanja na mozak. U svom istraživanju otkrili su poboljšanje do 30 odsto u pamćenju kod osoba koje su češÄ‡e vežbale, dok kod učesnika koji su umereno vežbali nisu primetili nikakvo poboljšanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE