Obrenovac, 21.04.2024

VIRUS AKTIVAN I U SUZAMA ZARA┼ŻENIH


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2020.
Uzorak iz oka pozitivan i do 27 dana kasnije

Foto:Depositphotos, dnyvlt


Virus Sars-Cov-2, koji je odgovoran za pandemiju kovida19, aktivan je i u suzama zara┼żenih pacijenata. To je pokazalo istra┼żivanje Nacionalnog instituta za infektivne bolesti "Spalancana” u Rimu, objavljeno u ─Źasopisu “Annals of Internal Medicine”.

Polaze─çi od brisa uzetog iz oka zara┼żenog pacijenta koji je imao bilateralni konjuktivitis, istra┼żiva─Źi su uspeli da izoluju virus, pokazuju─çi tako da se on mo┼że razmno┼żavati ne samo u respiratornim organima, ve─ç i u oku, prouzrokuju─çi konjuktivitis.

Ovo otkri─çe ima va┼żne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su došli italijanski lekari prosle─Ĺen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Ovo istra┼żivanje pokazuje da o─Źi nisu samo jedan od ulaznih vrata virusa u telo, ve─ç i potencijalni izvor zaraze”, rekla je Kon─Źeta Kastiljeti iz laboratorije klinike Spalancani u Rimu.

Otkri─çe je potvrdilo da je neophodno obezbediti odgovaraju─ça zaštitna sredstva i za lekare oftalmologe, za koje se do sada smatralo da su relativno sigurni od koronavirusa.

Istra┼żivanje je potvrdilo da brisovi oka mogu da budu pozitivni na infekciju virusom i u slu─Źaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova.

Tri nedelje nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa su negativni na kovid 19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od po─Źetka hospitalizacije.

Bi─çe potrebno dalje istra┼żivanje kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

"Ovo je još jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokušavaju─çi da otkrijemo komplikovanu tajnu ovog virusa", rekla je generalna direktorka Spalancanija, Marta Branka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE