Obrenovac, 21.04.2024

VAŽAN JE REDOSLED SIMPTOMA


Izvor: B92/Vijesti/Lokalne novine | Obrenovac, 30.08.2020.
Kako razlikovati Kovid-19 od gripa?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Simptomi bolesti Kovid-19, koji uključuju temperaturu i kašalj jako su slični nekim drugim bolestima, a jedna od njih je svakako grip.

Kako je sezona gripa sve bliže, kako što lakše razlikovati o kojoj bolesti je reč? Nova studija je malo olakšala ovu situaciju i novi podaci bi ljudima mogli da pomognu da lakše razlikuju simptome.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su uspeli da prepoznaju kojim resporedom se simptomi javljaju. Ove bi informacije mogle pomoći i da osoba koja prepozna simptome što pre ode u samoizolaciju, što će svakako ublažiti posledice.

- Redosled javljanja simptoma je posebno važno znati kada imamo preklapanje bolesti, poput gripa i Kovida-19, čiji su simptomi jako slični - izjavio je Peter Kuhn, lekar i profesor na pomenutom Univerzitetu.

Lekari tako mogu i utvrditi koje korake preduzimati kako bi se što bolje brinuli o pacijentu i prevenirali ozbiljne posledice, pišu Vijesti.

Naučnici su koristili poznate podatke.

Kako bi predvideli redosled javljanja simptoma bolesti, analizirali su podatke koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija od 55.000 zaraženih osoba u Kini. Kako bi se uporedili simptomi ove bolesti i gripa, naučnici su analizirali i podatke 2.000 pozitivnih slučajeva u Americi i Evropi.

Kojim redosledom se simptomi javljaju?

Prema podacima iz studije, ovo je redosled javljanja simptoma bolesti Kovid-19:

1. temperatura
2. kašalj i bol u mišićima
3. mučnina i povraćanje
4. dijareja

- Istraživanja otkrivaju da pacijenti s gripom češće prvo pate od kašlja pa tek onda od temperature - pojašnjava dr Robert Glater.

U stvarnosti nije sve tako jednostavno jer se grip može javiti uz lepezu simptoma, od bola u leđima do kašlja. Glater kaže da bi rezultati studije mogli biti korisni kada je u pitanju procena većeg broja pacijenta koji u bolnicu dođu sa simptomima. Prema rezultatima studije, grip će se često javiti uz pojavu kašlja, dok je prvi simptom Kovid-19 bolesti temperatura.

Autori studije su dodali da su rezultati istraživanja važni za prepoznavanje stanja pacijenta u trenucima kada u medicinskim ustanovama bude vladala velika gužva.

Naravno, ovi rezultati istraživanja nikako nisu pravilo koje važi u svim slučajevima. Glater je podelio i svoja iskustva u lečenju pacijenta u Njujorku:

- U suštini, dok je temperatura često prvi simptom zaraze koronavirusom, ono što vidim kod svojih pacijenta je često lepeza simptoma. Kod nekih se tako javlja gubitak ukusa, ali i promene na prstima kao posledica infekcije, a sve to bez javljanja temperature, kašlja ili drugih respiratornih simptoma.

Tako je imao i jednog pacijenta koji se javio sa simptomima glavobolje i vrtoglavice, što se može podudarati i sa simptomima moždanog udara.

- Takođe sam primio pacijente koji su se žalili samo na bol u grudima, bez ostalih respiratornih simptoma.

Prema njegovim rečima, važno je da lekari budu svesni svih simptoma koji se mogu javiti i da oni ne moraju pratiti nikakav "raspored".

Važno je razumeti i kako se simptomi razvijaju.

- Važno je da bi se moglo što pre sprečiti širenje zaraze i znati kako se simptomi razvijaju - izolovati i pratiti svaki slučaj je od izuzetne važnosti jer se ovaj virus, za razliku od virusa običnog gripa širi i do tri puta brže... - smatra Glater i zaključuje da simptomi poput gubitka čula mirisa i ukusa kao i upalne promene na koži mogu biti važni simptomi koji će otkriti da se radi o bolesti Kovid-19, a ne o sezonskom gripu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE