Obrenovac, 13.08.2022

KORISTITE GA ZA KAĐENJE KUĆE, ALI MALO KO ZNA OVO O TAMJANU


Izvor: Espreso/Najžena/Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2022.
Niste ni SVESNI ŠTA SVE LEČI

Foto:Profimedia


Svi u kući treba da imaju tamjan kada ih zadese neke zdravstvene tegobe.

Tako mali, a tako jak, ova aromatična smola se dobija iz roda drveta Boswellia a njegovim paljenjem se razvija izuzetno jak i neobično prijatan miris. Mnogobrojna lekovita svojstva tamjana uglavnom nisu poznata ljudima, skoro svi ga imaju u kući ali retko upotrebljavaju njegova lekovita svojstva.

Tamjan se već godinama koristi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana. U zemljama Bliskog istoka se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja tamjan poseduje, sprečavaju infekcije.

Tamjan ublažava bol koji je prouzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata.. Naučna straživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, i da efikasno deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

Tamjan se koristi i za za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva, a pomaže i bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije. Iako nije opasan za upotrebu trebalo bi da ga izbegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE