Obrenovac, 13.08.2022

NE ZOVU JE ZA DŽABE KRALJICOM ŽITARICA


Izvor: Kurir.rs/B.M./Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2022.
Nutricionista savetuje da je koristite svaki dan, UZVRATIĆE VAM STOSTRUKO!

Foto:Shutterstock


Da li verujete da raž potiče od korovske biljke? Tako je nekad ova rustična biljka bila viđena u jugozapadnoj Aziji; u bronzanom dobu, kada je stigla u Evropu, postala je ono što je i danas kraljica među žitaricama.

- Nekad osnovna hrana naših predaka, danas je malo zapostavljena, iako treba da je svakodnevno imamo na meniju zbog obilja vitamina i minerala koje sadrži. Uz to, ima vrlo malo glutena i skroba, pa na raž posebnu pažnju treba da obrate dijabetičari - savetuje čitaoce Kurira Milka Raičević, licencirani dijetetičar – nutricionista, aromaterapeut.

Zrno raži je prepuno dobrog zdravlja, sadrži 70% ugljenih hidrata, 12% belančevina, 1,8% masti, 3,5% dijetnih vlakana, vitamine Be-kompleksa i vitamin E sadrži u proseku zrno raži. Energetska vrednost je 335 kalorija u 100 grama.

- Preporučuje se u ishrani obolelih od šećerne bolesti, ali i svima drugima – raž je „odžačar za zdravlje”, ima strukturu koja temeljno čisti creva. Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da specijalan tip ražanog hleba prija i pacijentima koji imaju sindrom iritabilnog creva (IBS), a utvrđeno je i da njen mineralni sastav reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Naravno, raž ne treba koristiti samo u hlebu.

- Može se naći u ekspandiranom obliku i poslužiti kao vrlo zdrava užina ili grickalica. U ovoj formi ona izgubi samo vodu, dok hranljiva opna i vlakna ostaju - istovremeno nas hrane i čiste creva, čine nas sitim. Takođe, mekše integralno ražano brašno je idealno za mešenje raznih testa.

Ražane mekinje su jako dobar izvor lignana, fitoestrogena i antioksidanasa iz grupe preko potrebnih prirodnih polifenola. Preventivno deluju na rak prostate i dojke, osteoporozu i srčana oboljenja, posebno su blagorodni za kožu.

Zapamtite, za razliku od detaljno obrađene, meke pšenice, na koju smo navikli u hlebu i pecivima, raž zahteva temeljno žvakanje. Iako u početku nekome to može da predstavlja pravi izazov, posebno onome ko je navikao brzo da jede, neka bude strpljiv - fosfor, magnezijum, silicijum, kalijum, mangan, kalcijum, gvožđe i fluor koje raž sadrži još brže će uzvratiti svim svojim kvalitetima.

- Treba znati i da se u klicama raži nalazi izuzetno visok sadržaj fluora koji je neophodna zaštita za zube, pa ne treba da ih koriste samo stariji kad imaju stomačne tegobe praćene dijarejom ili opstipacijom, već je potrebno da se nađe i na tanjirima dece i mladih.

SAVET PLUS: Budite sam svoj baštovan – ako posejete raž kao svako žito (može i u saksiju!), nadzemni izdanci mogu da se ošišaju i iskoriste kao vrlo zdrava salata u kombinaciji sa medom i limunom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE