Obrenovac, 07.12.2023

NAPETOST, RAZDRA┼ŻLJIVOST, GUBITAK VOLJE, MU─îNINE, MIGRENE


Izvor: Kurir.rs/S.Trajkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 13.03.2022.
Psihološkinja objasnila koje su posledice SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA

Foto:┼Żrtva zlostavljanja / Ilustracija


Posledice seksualnog uznemiravanja mogu biti razli─Źite, zavisno od više faktora - rekla je psihološkinja Tanja Ignjatovi─ç za Kurir

U specijalu Kurira u kom smo otkrili neke mra─Źne tajne sa srpskih fakulteta pisali smo o grozotama koje su se tamo dešavale studentkinjama, ali i studentima.

Neki studenti meta su lascivnih, seksisti─Źkih komentara, a neki i gorih oblika uznemiravanja - dodirivanja i primoravanja na seksualne odnose.

Psihološkinja Tanja Ignjatovi─ç za Kurir je rekla da posledice seksualnog uznemiravanja mogu biti razli─Źite.

- Posledice seksualnog uznemiravanja mogu biti razli─Źite, zavisno od više faktora (vrste seksualnog uznemiravanja, u─Źestalosti, trajanja, osobina i stanja osobe koja mu je izlo┼żena...), naj─Źeš─çe i najzna─Źajnije su psihološke posledice.

To mo┼że biti napetost, razdra┼żljivost, strepnja ili strah, depresivno rasopolo┼żenje, gubitak poverenja u sebe i u druge ljude, nesigurnost u vlastitu percepciju i procene situacije, konfuzija, ose─çaj krivice. Manifestuju se i na saznajnom planu kao gubitak koncentracije, pa┼żnje, volje za u─Źe─Źenjeme, izostajanjem sa nastave, izbegavanjem ve┼żbi, ispita, aktivnosti - rekla je ona i dodala da se mogu manifestovati i u socijalnoj sferu, i to isklju─Źivanjem, ali i samoisklju─Źivanjem, marginalizacijom, uvredljivim šalama kolega i sli─Źno.

Sve navedeno, mo┼że stvoriti i fizi─Źke posledice, poput umora, nesanica, migrene, mu─Źnine i drugih funkcionalnih smetnji.

Reakcija i posledice dosta zavise od toga da li postoji podrška osobi koja je izloena seksualnom uznemiravanju, objašnjava Ignjatovi─ç.

Posledice seksualnog uznemiravanja

- Napetost - Razdra┼żljivost - Strepnja i strah - Depresivno raspolo┼żenje - Gubitak poverenja u sebe i druge - Nesigurnost u sopstvenu percepciju - Konfuzija - Krivica - Gubitak koncentracije - Gubitak volje za u─Źenjem - Umor - Nesanica - Migrena - Mu─Źnina

- Istra┼żivanja govore i o tome da devojke/studentkinje i momci/studenti na razli─Źite na─Źine sagledavaju problem. Devojke, u odnosu na muškarce, sva ponašanja seksualnog uznemiravanja ocenjuju kao više uznemiruju─ça, a posledice kao ozbiljnije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE