Obrenovac, 14.04.2024

ZBOG OVE NAVIKE MOŽETE IZGUBITI VID


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2022.
Objavljeno nikad ozbiljnije upozorenje

Foto:Profimedia


Kada su oči i vid u pitanju, većina ih zapostavlja dok se ne pojavi određen problem. Ali, jako je važno da preventivno vodimo računa o zdravlju svih organa, a pogotovo očiju, budući da preko tog čula dobijamo najviše informacija iz okruženja.

Kada je ishrana u pitanju, izuzetno je značajno unošenje namirnica koje sadrže karotenoide, omega-3 masne kiseline, vitamine A, C i E (šargarepa, kelj, losos, batat, pomorandže, grejprfrut, limun..)

Pored toga, morate da povedete računa i o navikama koje mogu da oštete zdravlje i vitalnost vaših očiju.

1. Kontrolišite šećer

Jedan od vodećih uzroka slepila kod odraslih jeste dijabetes. Zato morate kontrolisati šećer redovno, budući da šećerna bolest može dovesti do brojnih oboljenja oka kao što su dijabetička retinopatija ili makularni edem, katarakta i glaukom.

Ukoliko imate ovu dijagnozu pridržavajte se propisanog načina ishrane, budite fizički aktivni i redovno idite na lekarske preglede.

2. Trljanje oka

Usled jakog trljanja oka, rožnjača se može deformisati, odnosno promeniti svoj oblik. Poznati oftalmolog je upozorio:

Ovo stanje će izazvati zamagljen vid i promene u vidu, a ponekad se, u cilju lečenja stanja, razmišlja o transplantaciji rožnjače.Umesto da prstima dodirujete oči, stanje je bolje lečiti veštačkim suzama ili antialergijskim kapima

Dakle, sledeći put dobro razmislite pre nego što krenete jako da trljate oči.

3. Štitite oči

Naočare za sunce, osim što estetski izgledaju lepo, igraju bitnu ulogu u očuvanju normalnog funkcionisanja našeg oka.Na otvorenom prostoru, u vazduhu, može se naći mnoštvo štetnih čestica koje mogu iziritirati oko i dovesti do drugih problema.

Poznati profesor Bendžamin Bert, objasnio je koliko je važno nošenje naočara za sunce:

- O naočarima za sunce, treba razmišljati kao o kremama sa zaštitnim faktorom za oči. UV zraci mogu da izazovu oštećenje mnogih slojeva oka, uključujući opekotine na površini oka, pa čak i da unište strukturu u dubini oka.

UV zraci izuzetno su opasni jer mogu da izazovu različite zdravstvene probleme, poput katarakte.

4. Cigarete

Bilo da ste aktivni ili pasivni pušač, ako ste često okruženi dimom, to može ostaviti posledice i po vaše oči.

Mnogi oftalmolozi i očni hirurzi smatraju da dim može da ubrza i pospeši nastanak katarakte. Osim toga, duvanski dim može dovesti i do drugih problema koji nisu direktno povezani sa očima, ali čije štetne posledice mogu uticati na celokupnu strukturu oka. Konzumacija cigareta ili stalan i čest boravak u zadimljenim prostorijama povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti koje mogu, usled promena na optičkom nervu i mrežnjači, da utiču i na vid.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE