Obrenovac, 14.04.2024

SPAVATE MANJE OD 5 SATI DNEVNO?


Izvor: Espreso/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 15.07.2022.
Evo kako to vaš ORGANIZAM TRPI, jedna stvar je POSEBNO OPASNA

Foto:Profimedia


Kvalitetan san je klju─Źan za naš imunitet i pored ostalih faktora odgovoran je za borbu protiv infekcija.

Kvalitetan san mo┼że mnogo da doprinese odr┼żavanju imunološkog sistema jakim i zdravim. Loš san, s druge strane, mo┼że biti štetan za imunološki sistem, ─Źine─çi vas sklonijim da se razbolite.

Istra┼żivanja procenjuju da spavanje pet sati ili manje po no─çi pove─çava rizik od ugro┼żenosti zdravlja za 15 procenata. Razumevanje veze izme─Ĺu sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog zna─Źaja.

Tokom budnog vremena naš mozak i telo koriste specijalne hemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri za „komunikaciju“, slanje informacije od nervnog sistema do imunološkog sistema (i ostatka tela). Spavanje poma┼że da se popune „zalihe ovih hemikalija“. Kada osoba ima loš kvalitet sna ili ne spava dovoljno, bi─çe napravljeno manje molekula neurotransmitera. To zna─Źi da mnoge telesne funkcije, uklju─Źuju─çi i imunološki sistem, ne─çe raditi optimalno.

Dok spavamo, naša tela proizvode više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i poma┼żu u borbi protiv infekcija i bolesti. Loš san, stoga, uzrokuje smanjenje kod oba ova boraca protiv infekcije, dovode─çi zdravlje u opasnost. Ako ste izlo┼żeni obi─Źnoj prehladi ili gripu, studije su otkrile da loš kvalitet sna i kra─çe trajanje sna u nedeljama koje su prethodile toj izlo┼żenosti mogu pove─çati verovatno─çu da ─çete ga dobiti.

„Nedostatak sna ─Źini osobu podlo┼żnijim obi─Źnoj prehladi“, tvrdi Viktorija Glas, doktor medicine i medicinski istra┼żiva─Ź, prenosi Real Simple.

San je još va┼żniji kada ste bolesni

Sa druge strane, dobar san dok ste zapravo bolesni mo┼że pomo─çi u odr┼żavanju zdrave veze izme─Ĺu vašeg imunološkog sistema i ciklusa spavanja. San mo┼że da pomogne vašem telu da se br┼że oporavi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE