Obrenovac, 22.02.2024

SRBI PIJU NAJOPASNIJE MLEKO


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2022.
Potpuno RAZARA SRCE, a ima ga u SVIM PRODAVNICAMA

Foto:Printscreen/RTS/Profimedia


Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na K1 o mleku i njegovim blagotvornim, ali i štetnim dejstvima. Najvažniije je prepoznati koje mleko je najzdravije, i znati gde ga kupujemo, kakve krave su ga dale... U suprotnom, upozorio je on, mleko može sadržati supstance koje su štetne za kardiovaskularni sistem, jetru i srce.

"Značajno je da ljudi znaju o mleku, mnogi kažu da je mleko opasno, ne samo zbog alergija nego i drugih pojava. Sada se priča o tipovima mleka, mleko A1 sadrži betakazein iz kog može da se napravi opijat kazeomorfin, u A2 mleku ga nema", rekao je on.

Koje krave daju bolje, a koje lošije mleko?

"Jeste videli one male krave, zovu ih bušice? One prave A2 mleko, bez kazeomorfina, i to mleko je zdravije jer ne stvara opijatno dejstvo tokom varenja. To dejstvo utiče dalje na bolesti srca, hipertenziju, jetru... Velike krave prave A1 mleko, ono samo po sebi nije dobro, ali ga one prave u velikoj količini pa se isplate. Jedan moj prijatelj ima krave na Zlataru, i kupio je jednu seriju krava. Pogledam ja dve, žgoljave, male, nikakve. Kaže mi da zimi ne moraju u štalu, prave manje mleka ali je ono zdravije", rekao je doktor Voja i objasnio šta to zapravo znači.

"Govorimo o aktivnim hemijskim supstancama, u procesu varenja iz kazeina se stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja se odlično apsorbuju, idu pravo u krv i mozak, a imaju opijatno dejstvo. Prosečna krava u Srbiji, 70 odsto je A1. Mi smo izgubili u stočarstvu korak sa populacijom krava koje daju zdravo mleko. Znate li gde nema betakazeina? U kozjem i ovčjem mleku, narod kaže zdravije je i to je tačno", kazao je on.

Profesor Perišić je ranije objasnio kakav jogurt nije zdrav, i kako da prepoznamo lažni sir napravljen od zejtina, a sada je izneo i jednu zanimljivu tezu vezanu za majčino mleko.

"U mleku majke dojilje, prva dva meseca ima A1 kazeina. Beba dolazi na svet, priroda je sve namestila, nakon dva meseca prestaje da ga pravi jer više nije potreban. Bebi je to dejstvo potrebno jer je dolazak na svet užasna promena i stravičan stres. E zato, mleko umiruje prva dva meseca, a onda se tip kazeina u majčinom mleku menja. Otkud grčevi kod beba? Moja teza, i ne samo moja, je da je to reakcija straha na situacije iz spoljašnjeg sveta. Roditelji moraju da razumeju, u mom selu, kada snaja rodi dete, njen zadatak je samo da ga hrani, kupa, peva mu, priča mu... Okruži ga ljubavlju i toplinom. A sada majke imaju još po pet poslova, služe čitave porodice, idu na posao, vode računa i o emocijama prema muškarcu, preplavljene su obavezama pored deteta, ta anksioznost prenosi se na bebu. Bebe po selima nemaju kolike", rekao je on.

Gde i kako naći A2 mleko, i sam profesor Perišić priznaje da je komplikovano pitanje.

"Krave se u Evropi mogu naći na lokalu, na Islandu, na ostrvima između Engleske i Francuske. Samo crne, sitne krave daju A2 mleko, one što se šetaju i zimi, e one daju pravo mleko", rekao je on i razbio i jednu zabludu vezanu za "opasnost" iz mleka.

"Nije opasna mlečna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin", rekao je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE