Obrenovac, 21.02.2024

JOGURT U SEBI IMA OVE 4 OPASNE STVARI


Izvor: Espreso/┼Żenski magazin/Lokalne novine | Obrenovac, 16.08.2022.
Na deklaraciji se ne pominju, a mogu da vam UGROZE ZDRAVLJE

Foto:Printcsreen


Jogurt je osve┼żavajuc╠üi, ispunjen korisnim bakterijama i vitaminima, ali da li znamo pravi sadr┼żaj jogurta? Novi izveštaji moderne prehrambene industrije tvrde da je prili─Źno lako kupiti jogurt koji sadr┼żi velike koli─Źine nepoznatih aditiva. Šokantno otkrivenje Instituta skrec╠üu pa┼żnju na opasne sastojke koji nisu napisani u sadr┼żaju proizvoda. Istra┼żivanje instituta u kojem su obuhva─çeni vodec╠üi brendovi jogurta, za 2 godine su imali šokantne rezultate.

Njihova istra┼żivanja pokazuju da jogurt sadr┼żi neke opasne sastojke koji se ne pominju na deklaraciji proizvoda.

Ovo su 4 opasna sastojka koje mo┼żete nac╠üi u jogurtu:

1. Carrageenan

Ovo je polisaharid koji dolazi iz crvenih morskih algi. Nau─Źnici stalno upozoravaju na opasnost ove komponente. Istra┼żivanja su pokazala da postoji tesna veza izme─Ĺu ovog polisaharida i gastrointestinalnog zapaljenja, ─Źireva, pa ─Źak i malignih tumora. Na┼żalost, preduzec╠üa ignorišu ove ─Źinjenice i dalje koriste ovu komponentu u proizvodnji jogurta.

2. Polidimetilsiloksan

Ovo jedinjenje se koristi kao proizvod za ─Źišc╠üenje, ali i u proizvodnji jogurta. Svetska zdravstvena organizacija ka┼że da je ovo jedinjenje sigurno kada da se ─Źuva zajedno sa formaldehidom. Formaldehid je jedinjenje koje uzrokuje oksidativni stres i povec╠üava rizik od dobijanja raka.

3. HFCS-90

Ovo je zaista otrovan aditiv. Jedna studija u─Źinjena od strane Univerziteta Princeton pokazuje da je HFCS opasniji od bilo kog drugog šec╠üera. Studija pokazuje da HFCS-90 ne izaziva samo gojaznosti, ve─ç povec╠üava krvni pritisak i izaziva dijabetes i rak. Proizvo─Ĺa─Źi jogurta HFC-90 pišu kao "fruktoza" ili "fruktozni sirup", ali to je daleko od istine.

4. Modifikovan še─çer

Ova obra─Ĺena forma šec╠üera ne mo┼że biti apsorbovana u ljudskom telu. Ova vrsta šec╠üera je genetski modifikovana. Šec╠üerna trska ili šec╠üerna repa obra─Ĺuje se i tretira hlorovodoni─Źnom kiselinom, natrijum hidroksidom i aktiviranim ugljenikom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE