Obrenovac, 14.06.2024

OSIM MORBILA, SRBIJI PRETE EPIDEMIJE JOŠ 2 OPASNE ZARAZNE BOLESTI!


Izvor: espreso.co.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 17.01.2023.
Napadaju mozak, izazivaju sterilitet... Evo ko je najugro┼żeniji

Foto:Profimedia


Srpsko lekarsko društvo upozorava da je zbog drasti─Źnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina Srbija nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole.

- Re─Ź je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog na─Źina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, na┼żalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj na─Źin dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija - navodi se u saopštenju izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva i dodaje:

- Ova bolest ugro┼żava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam pet godina. Virus mumpsa (parotitisa) tako─Ĺe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod de─Źaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudno─çe dovodi do teških ošte─çenja ploda.

Oni navode i da je "uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, la┼żnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izlo┼żeni roditelji.

- Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno te┼żini nedela i adekvatnu odgovornost. U skladu s tim, ┼żelimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove ─Źinjenice su egzaktno i nesporno nau─Źno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre u─Źine.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE