Obrenovac, 13.08.2022

U SRBIJI MOŽE DA SE KUPI TABLETA KOJA 99 ODSTO ŠTITI OD VIRUSA HIV-A


Izvor: Kurir.rs/S.T./Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2022.
Košta 5.500 dinara, ali se pre nje moraju uraditi analize

Foto:AP/Ilustracija


Osim pilule koja se uzima pre rizičnog odnosa, postoji i terapija koja se uzima posle potencijalne izloženosti virusu, a smanjuje rizik za 80 odsto

Nakon alarmantne informacije koju je objavio Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent" - da je virusom HIV, zaražen dosad u Srbiji rekordan broj ljudi - čak 3.000, Jelena Jevtović iz tog udruženja za Kurir je govorila o terapiji koja smanjuje rizik od inficiranja za čak 99 odsto, a za koju malo ko zna!

- Moguće je koristiti terapiju za prevenciju HIV (PrEP i PEP). Preekspoziciona profilaksa (PrEP) terapija je za osobe koje nemaju HIV, ali su u riziku da se zaraze i s njom se počinje pre rizičnog odnosa. Ako se ispravno koristi, PrEP smanjuje rizik od inficiranja putem seksa za više od 99 odsto. Ako je osoba imala nezaštićeni seks, treba da nam se obrati kako bismo je uputili na postekspozicionu profilaksu (PEP) - terapiju koja se uzima do 48/72 časa od potencijalne izloženosti HIV, kao što je nezaštićen seksualni odnos. Neke studije pokazuju da PEP smanjuje rizik od inficiranja za 80 odsto - navodi Jevtovićeva.

Ona dodaje da su najbolja prevencija testiranje na HIV zajedno s partnerom, korišÄ‡enje kondoma pri svakom seksualnom odnosu i nedeljenje igala za korišÄ‡enje droga.

U Srbiji je lek registrovan 2018, ali nije na listi lekova koje pokriva RFZO. Kupuje se, a cena u apotekama je oko 5.500 dinara.

- Prema vodiču Evropskog AIDS kliničkog društva, pre uzimanja PrEP obavezno je uraditi test na HIV, hepatitise i druge polno prenosive infekcije, kao i test funkcije bubrega (kreatinin iz seruma, EGFR). Ako osoba nije vakcinisana protiv hepatitisa B, savetuje se vakcinacija. Te analize rade se na infektivnim klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i u "Potentu".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE