Obrenovac, 21.04.2024

PRODU┼ŻENI KA┼áALJ


Izvor: Kurir.rs/Promo/Lokalne novine | Obrenovac, 21.07.2022.
Neprijatelj sa mnogo lica

Foto:Shutterstock


Oko 5-10% odrasle populacije, pati od produ┼żenog kašlja, koji mo┼że da traje i du┼że od 8 nedelja i da uka┼że i na te┼ża plu─çna oboljenja. Postoji velika raznolikost u ispoljavanju kašlja, ali je ipak mogu─çe klasifikovati tip kašlja prema najverovatnijem oboljenju. Razgovarali smo sa prof. dr Vesnom Škodri─ç Trifunovi─ç, pulmologom iz Klinike za pulmologiju UKCS, Medicinskog fakulteta u Beogradu produ┼żenom kašlju i kako da se ponašamo ukoliko kašalj traje du┼że od dva meseca.

Od velike je va┼żnosti prilikom procene tipa kašlja da svom doktoru ka┼żete koliko vam dugo traje kašalj, da li iskašljavate sekret ili je kašalj suv, da li vam šišti ili svira u grudima, da li ste izlo┼żeni nekim aerozaga─Ĺenjima, bojama koje isparavaju, da li imate još neke pridru┼żene bolesti, koje lekove koristite, kakva je porodi─Źna istorija bolesti, itd. Pregledom sa slušanjem plu─ça doktor ve─ç mo┼że da postavi dijagnozu astme, bronhitisa ili HOBP (hroni─Źna opstruktivna bolest plu─ça), uz spirometriju i kompletnu krvnu sliku sa leukocitnom formulom, posebno ako postoji pove─çan broj eozinofila.

Na osnovu svega što od vas sazna doktor ─çe postaviti dijagnozu i utvrditi koji tip kašlja imate. Kašalj koji se sre─çe kod specifi─Źnih oboljenja mo┼że biti: astmatski kašalj, kašalj zbog gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), sindrom postnazalnog slivanja, kašalj kao posledica primene lekova za visok krvni pritisak, psihogeni kašalj, i kao najva┼żnije, kašalj kao posledica plu─çnih oboljenja kao što su HOBP, idiopatska plu─çna fibroza, karcinom plu─ça, bronhiektazije, cisti─Źna fibroza, itd.

Kašalj kod astme je naj─Źeš─çe suv, bez iskašljavanja i javlja se u ranim jutarnjim ─Źasovima, ili pri izlasku na hladno ili pri naporu. Napadi su uglavnom uzrokovani infekcijom ili alergenima (naj─Źeš─çe duvanski dim, grinje, bu─Ĺ, prašina, polen, ┼żivotinjska dlaka ili neka hrana), mada mogu biti uzrokovani jakim stresom, emocijama, nekim lekovima itd. Ako se eliminišu alergeni, napadi se mogu izbe─çi, ali su svakako potrebna alergološka ispitivanja.

Refluksni kašalj kod GERBa, od koga pati ─Źak 25% ljudi u svetu, obi─Źno se manifestuje suvim kašljem, a ─Źesto se mo┼że javiti i promuklost.

Jedan od naj─Źeš─çih uzroka kašlja je slivanje sekreta iz gornjih disajnih puteva niz zadnji zid ┼żdrela, zbog upale sinusa, i tada se mo┼że javiti golicanje u grlu što uzrokuje potrebu za pro─Źiš─çavanjem grla. Ukoliko nema odgovora na terapiju, ili se simptomi ponavljaju, treba da se konsultujete sa ORL specijalistom. Nakon prele┼żane Covid-19 infekcije ─Źest simptom je produ┼żeni kašalj sa sekretom.

Posebno je zna─Źajno skrenuti pa┼żnju na hroni─Źni kašalj kod puša─Źa i kod osoba koje su na radnom mestu izlo┼żene prašini, gasovima i isparenjima tokom du┼żeg vremenskog perioda. Kašalj se javlja ujutro, pra─çen je iskašljavanjem braonkastog sadr┼żaja (od cigareta). Ukoliko do─Ĺe do promene boje ispljuvka (┼żut ili zelen), to ukazuje na infekciju i treba primeniti antibiotike. Ukoliko se pojavi sukrvica u ispljuvku, to je alarm za pregled pulmologa i skener plu─ça. Takav kašalj se ne mo┼że smatrati „normalnim puša─Źkim kašljem“, kao što ve─çina puša─Źa smatra, ve─ç je on znak hroni─Źnog bronhitisa i naj─Źeš─çe se razvija u HOBP ili emfizem plu─ça, što se smatra veoma ozbiljnim zdravstvenim stanjem. Radi o─Źuvanja zdravlja plu─ça potrebno je što pre prestati sa pušenjem i primenjivati antioksidanse (propolisa sa N-acetilcisteinom, PropoMucil® 600) koji imaju antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo, a eliminacijom sekreta iz disajnih puteva mogu da spre─Źe i ponovne infekcije.

Ukoliko tokom le─Źenja nije došlo do povla─Źenja kašlja, potrebno je obratiti se doktoru koji ─çe primeniti dodatne dijagnosti─Źke procedure shodno pretpostavljenom uzroku: skener plu─ça visoke rezolucije –HRCT, bronhoskopiju, radiološki pregled sinusa, laringoskopiju, mikobakteriološki pregled ispljuvka, ezofagelana manometriju, ehokardiogram. Kada kašalj traje du┼że od tri nedelje, potrebno je u─Źiniti rentgen grudnog koša. Radiografija grudnog koša je neophodna da potvrdimo ili isklju─Źimo upalu plu─ça, maligni proces, fibrozu i mnoge druge plu─çne bolesti - savetuje prof. Dr V. Škodri─ç.

Obavezno se obratiti pulmologu u slede─çim situacijama: kada sumnjate na strano telo u disajnim putevima, ukoliko postoji sukrvica u ispljuvku, ponavljane disajne infekcije, ako ─Źujete šištanje ili sviranje u grudima, ako iskašljavate sekret. Zapamtite, prisustvo hroni─Źnog kašlja mo┼że da bude posledica potencijalno ozbiljnog oboljenja! Ne┼żeljena dejstva hroni─Źnog, produ┼żenog kašlja negativno uti─Źu i na poreme─çaj sna, iscrpljenost, a mogu─çe je i povra─çanje kod dece, nevoljno mokrenje. Dodatno produ┼żeni kašalj uznemirava porodicu i neposredno okru┼żenje, dovodi do nelagodnosti u društvu, brige o potencijalno ozbiljnom oboljenju u osnovi.

Zato za sva gore nabrojana stanja, preporuka za pomo─ç u le─Źenju su prirodni preparati sa antimikrobnim i sekretoliti─Źkim dejstvom (N-acetilcistein+propolis, PropoMucil® 600). Kombinacija propolisa bogatog polifenolima za koji postoji tradicionalo iskustvo i N-acetilcisteina mo┼że da pomogne u izbacivanju sekreta iz disajnih puteva i smanji mogu─çnost ponovne infekcije.

Naj─Źeš─çe upotrebljavana za hroni─Źni bronhitis je doza od PropoMucil® 600 jednom dnevno tokom 4-6 meseci godišnje, ali je dokazana njegova efikasnost i u višim dozama, dva puta dnevno u razli─Źitim plu─çnim bolestima. N-acetilcistein ima indikaciju za primenu u HOBP i dokazani efekat u klini─Źkoj praksi u prevenciji pogoršanja, hroni─Źnom bronhitisu, idiopatskoj plu─çnoj flbrozi (IPF), bronhiektazijama, cisti─Źnoj fibrozi i virusnim oboljenjima kao što su influenza i COVID-19. Zbog svog mukoliti─Źkog, antiinflamatornog i antioksidativnog dejstva, N-acetilcistein i pre─Źiš─çeni propolis, u kombinaciji sa standardnom inhalacionom terapijom, pokazali su efekat na smanjenje u─Źestalosti akutnih pogoršanja kod pacijenata koji boluju od umerene do teške HOBP. Zato je za mene prva preporuka- PropoMucil® za sve koje mu─Źi kašalj – na kraju savetuje prof. dr V. Škodri─ç Trifunovi─ç.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE