Obrenovac, 07.12.2023

OVA HRANA JE NAJOPASNIJA LETI


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 22.07.2022.
Među njom je i ona koju JEDEMO SVAKI DAN, alarmantno upozorenje

Foto:Profimedia


Stručnjaci savetuju da se tokom toplog vremena ograniči upotreba nekih namirnica kako bi se eliminisao rizik od trovanja i nadimanja. Osnovna preporuka je da se smanji unos kalorija, ali i da se izbegava sledeća hrana...

1. Boranija

Iako se misli da je ovo povrće veoma zdravo, činjenica je da 100 g sadrži oko 15 odsto naše dnevne potrebe za solju, za koju je poznato da zadržava tečnost u telu. A tokom toplog vremena ova pojava može izazvati veoma neprijatne posledice, posebno nadimanje i osećaj "težine" koje je mnogo teže podneti kada je vrućina.

2. Dimljena riba

Ova namirnica takođe sadrži puno soli (u 100 g - od 5 do 15 odsto naše dnevne potrebe), što znači da nikako ne treba preterivati sa unosom.

3. Suši

Ovo je jedno od najopasnijih jela po vrućem vremenu, jer na visokim temperaturama sirova riba može brzo da se pokvari, a rizik od razvoja salmonele je ogroman.

4. Kafa i napici sa kofeinom

Leti stručnjaci preporučuju da ograničite unos napitaka od kafe jer mogu da izazovu dehidrataciju. Utiču i na srce koje tokom vrelih temperatura ionako otežano radi.

5. Dimljeno meso i kobasice

Ove namirnice same po sebi nisu naročito korisne i telo ih teže vari od voća, povrća i žitarica. Osim toga, posle ovakvih obroka smo više žedni. Treba imati na umu da tokom letnjih meseci naše telo gubi dosta tečnosti koja mora postepeno da se obnavlja kako bi se izbegla dehidratacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE