Obrenovac, 15.07.2024

GUŠENJE HRANOM NIJE BEZAZLENO


Izvor: Kurir.rs/Lena/B.M./Lokalne novine | Obrenovac, 24.09.2022.
Ne bira vreme i svakome može da se dogodi: Važno je da ODMAH REAGUJETE, a OVAKO treba da postupite!

Foto:Shutterstock


Malo je onih kojima se tokom života ne dogodi bar jednom da se zagrcnu zbog komada hrane koji im zastane u grlu.

Srećom, sve se uglavnom završi na najbolji mogući način, ali ako dođe do gušenja prekida se dotok kiseonika u mozak i tad mogu da nastanu ozbiljne posledice.

ZNACI GUŠENJA:

-snažno kašljanje

-otežano disanje

-zviždanje u plućima

-nemogućnost govora

-plavilo kože, usana, noktiju

-gubitak svesti

Ako u svojoj blizini, a to može da bude u kući, na radnom mestu, napolju –na svakom mestu – vidite osobu koja ne može efikasno da diše zbog toga što joj se zaglavio zalogaj u grlu ili neki strani predmet važno je da odmah reagujete i pružite prvu pomoć.

NIJE KOMPLIKOVANO

Osobu kojoj se to dogodi prvo podstaknite da se snažno zakašlje kako bi izbacila prepreku iz grla, a ako u tome ne uspe udarite je dlanom pet puta po leđima, između plećki.

Stanite iza ili sa strane ugrožene osobe i jednu svoju ruku stavite ispod njenih grudi – palcem pritisnite područje želuca, odnosno predeo između grudne kosti i pupka. Potom je savijte u struku (gornji deo tela treba da bude paralelan sa tlom) i dlanom slobodne ruke izvedite pet udaraca po leđima, a rukom koja je na stomaku terajte sadržaj koji je izazvao probleme nagore. Ako ni sad ne uspete, ponovite.

HAJMLIHOV ZAHVAT

Bilo bi dobro da znate da izvedete i čuveni Hajmlihov zahvat, kojim su mnoge osobe spasene iz ove neugodne i nekad veoma zabrinjavajuće situacije – može i života da košta!

Stanite iza osobe koja se guši, stisnite jednu svoju šaku u pesnicu i stavite joj na stomak, takođe između grudne kosti i pupka, pa je obuhvatite drugom rukom i brzim pokretima naviše prema sebi pokušajte da je oslobodite komada hrane ili stranog tela zaglavljenog u grlu. Ako je osoba gojazna, ili je reč o trudnici, ruke morate da postavite na viši položaj.

Naučite Hajmlihov zahvat, možete i na sebi da ga izvedete ako vam se zaglavi komad hrane u grlu

Dobro je to što ovaj zahvat možete i na sebi da izvedete: jednu pesnicu stavite malo iznad pupka, uhvatite je drugom rukom, savijte se preko neke tvrde podloge (sto, naslon od stolice...) i snažno gurajte pesnicu prema unutra ili prema gore. Ponavljajte naizmenično pet udaraca po leđima i pet trbušnih potisaka, sve dok se blokada iz dušnika ne ukloni.

OSOBA BEZ SVESTI

Neka vas ne hvata panike zbog ove situacije! Spustite osobu na pod i postavite tako da leži na leđima, a da joj ruke idu u stranu. Otvorite joj usta i ako vidite zalogaj ili strano telo u grlu, probajte da ga izvadite pazeći da ga ne gurnete dublje. Ukoliko osoba ne reaguje, posle gore navedenih mera, započnite kardiopulmonalnu reanimaciju, pritisak na grudi može pomoći da se sadržaj iz grla pomeri u napred i izbaci.

Kako bi se pripremili za sve ove situacije, lakše ili zahtevnije, vežbajte s ukućanima ili prijateljima, a dobro bi bilo i da završite sertifikovani kurs iz prve pomoći. Još mnogo toga ćete moći da naučite i spasite nečiji život.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE