Obrenovac, 21.04.2024

PATITE OD HRONIČNOG UMORA, SUVE KOŽE I GOJENJA?


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2022.
Možda vam fali ova supstanca...

Foto:Shutterstock


Već smo upoznati sa činjenicom da je ishrana veoma važna sa očuvanje našeg zdravlja. U našem narodu često se kaže da smo ono što jedemo, i mada to sa vremena na vreme ne izgleda tako, sve je popularniji trend da pazimo na hranu koju unosimo u sebe i na to šta bi trebalo da radimo da bismo očuvali telo zdravim i mladim.

Jedna od stvari koju ne unosimo dovoljno često, a veoma je bitna za naše telo jeste jod. On u sebi sadrži veliku količinu korisnih supstanci, a ima i brojne benefite. Iako se ne spominje često, jod je veoma važan za zdravlje, jer:

  • prirodni je antibiotik i antivirotik
  • pomaže u prevenciji mnogih bolesti
  • osigurava pravilan rad štitne žlezde i imunog sistema
  • poboljšava mentalnu bistrinu
  • smiruje nervni sistem
  • oslobađa od napetosti.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) čak tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije deteta. Pravilnom ishranom se može uticati na pravilan rast i razvoj, pogotovo u fazi trudnoće i najranijem periodu života deteta. Tokom celog života je moguće uticati na mentalne i fizičke kapacitete.

Dr Ranko Rajović ističe:

- Jod je esencijalan za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije, posebno u prvih nekoliko godina života.

Nedostatak joda može prouzrokovati gušavost , hroničan umor, gojenje, povećanu osetljivost na hladnoću, suvu kožu, probleme sa probavom, loše raspoloženje, tanku i suvu kosu. Lepota i zdravlje dolaze iznutra, zato je veoma važno šta unosite u svoj organizam hranom i vodom.

Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE