Obrenovac, 21.02.2024

NE ZANEMARUJTE SIMPTOME JER MOGU DA VAS KOŠTAJU ŽIVOTA


Izvor: Kurir.rs/Lena/B.M./Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2022.
Ovih 6 jasnih znakova ukazuje na BOLEST SRCA! Odmah se javite kardiologu

Foto:Shutterstock


Ako duže vreme osećate neobične simptome, a imate više od 40 godina i žena ste, obavezno idite na preventivni pregled kod kardiologa.

Specijalista će proveriti vaš krvni pritisak, broj otkucaja srca i poslati vas, ako je potrebno, na dodatne analize.

Rani simptomi bolesti srca često su toliko suptilni da ih mnogi ljudi propuste, posebno pripadnice lepšeg pola.

Međutim, dobar specijalista će ih lako otkriti i pomoći vam da se spreči najgore - infarkt, koji može i života da vas košta.

Obavestite doktora detaljno o svemu što ste primetili da vam se događa, nemojte da zanemarujete ni pojavu kašlja, jer on ne mora da bude samo simptom neke respiratorne infekcije - sve češće se povezuje sa srčanim oboljenjima!

Kardiolozi, naime, objašnjavaju da postoje dve vrste srčanog zastoja, na levoj i na desnoj strani tela. I upravo kada se događa “kvar” na levoj strani, krv i tečnost se povlače u pluća, a to dovodi do kratkog daha i - kašlja.

A da je on zaista simptom bolesti srca, ukazuju sledeći znaci:

1. MOKAR KAŠALJ

Ako nekad osećate kao da se utapate (otuda i naziv), to je zbog toga što vam je srce zatajilo. Tada zbog nakupljene tečnosti zaribaju pluća i verovatno imate potrebu za kašljanjem i izbacivanjem sadržaja. Ovo obavezno prijavite lekaru!

2. SUVI KAŠALJ

Isto uradite i ako vas prati suvi kašalj. Razlog što se to dešava jednak je kao i kod mokrog kašlja - sakupljanje viška tečnosti u plućima. To vas tera na kašalj, ali vi niste u mogućnosti da tečnost izbacite - umesto sadržaja, čuje se samo prigušeni zvuk kao kod astmatičara.

3. OSEĆAJ DA IMATE MEHURIĆE U PLUĆIMA

Nakupljanje vode u plućima i ovde je razlog - osećate kao da u njima imate mehuriće koji će pući. Obavezno odmah pozovite ili otiđite kod kardiologa kako bi procenio vaše stanje jer ovo može da bude jedan od simptoma srčanog udara!

4. KAŠALJ KOJI SE NE SMIRUJE

Kašljete iz nekog razloga (prehlada, astma, hronična bolest pluća, problemi sa štitnom žlezdom, alergije...), ali ako se ovaj simptom ne povuče posle izvesnog vremena, posebno posle korišćenja terapije za određena oboljenja, može da bude znak da vam je srce oslabilo i potreban vam je detaljan pregled pumpe koja život znači, ali i celokupnog kardiovaskularnog sistema.

5. RUŽIČASTA SLUZ

Ako uz kašalj izbacujete sluz koja ima svetlu boju krvi, to takođe može da bude simptom infarkta. Ovo stanje prati ugroženu osobu kada srce ne može da prati distribuciju krvi kroz organizam.

6. KAŠALJ TOKOM SNA

Kada su pluća zahvaćena tečnošću koja se u njima nakuplja zbog slabog srčanog rada, može doći do jakog kašlja i tokom noći.

Prate ga kratak dah, nemogućnost disanja, osećaj da morate odmah (čim vas kašalj razbudi) da sednete ili ustanete. Možda ćete rešiti ovaj problem za nekoliko minuta, ali ako se opet javi, takođe je neophodan odlazak kod kardiologa.

PORUKA LEKARA: NE KASNITE S PREVENCIJOM I DIJAGNOZOM!

Prof. dr Petar Otašević, spec. interne medicine, supspec. kardiologije, načelnik Klinike za kardiologiju u IKVB Dedinje

- Bol u grudima, pritisak ili nelagodnost koja traje nekoliko minuta najčešći su simptomi infarkta. Ali ako ste žena, moguće je da doživite srčani udar a da uopšte ne osetite ništa u grudima! Zato se odmah javite kardiologu ako imate bol u ramenima, vratu ili vilici, vrti vam se u glavi, muka vam je, povraćate, znojite se...

Da bi izbegle infarkt, žene redovno treba da rade preventivne preglede, jer su kod njih brojniji atipični simptomi, u koje spada i kašalj. On, između ostalog, upućuje da je srce možda obolelo, a sve navedeno se dešava najverovatnije zbog toga što je kod njih razvijenija koronarna mikrovaskularna bolest.

Obratite pažnju i na ovo: dame češće imaju izraženije simptome oboljenja u miru i kad spavaju.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE