Obrenovac, 25.02.2024

NAJBOLJE GODINE ZA TRUDNO─ćU


Izvor: Kurir.rs/Naj┼żena/Lokalne novine | Obrenovac, 31.08.2022.
Stru─Źnjaci otkrili kada je idealno vreme za dolazak BEBE: ┼Żene koje rode u OVIM GODINAMA du┼że ┼żive!

Foto:Shutterstock


Iako postoje ┼żene koje su se ose─çale spremno da rode dete i pre dvadesetih, stru─Źnjaci smatraju da to svakako nije idealno vreme da se ostvarite u ovoj ulozi

Neki ljudi se ose─çaju psihi─Źki dobro i potpuno pripremljeno da dobiju bebu u ranim 20-im godinama, dok kod drugih to nije slu─Źaj, ali ve─çina novih istra┼żivanja isti─Źe da se mozak osobe ne razvija u potpunosti do 25 godina.

Pojedine osobe ─Źekaju da budu emocionalno zrele, ali se postavlja pitanje da li je emocionalan zrelost jedini kriterijum za trudno─çu?

Sredina dvadesetih idealne godine za bebu

Istra┼żiva─Źi sa Univerziteta u Seoulu u Ju┼żnoj Koreji tvrde da bi najidelanija godina za ra─Ĺanje dece mogla da bude upravo ona izme─Ĺu 24 ili 25 godina. Do tog su zaklju─Źka došli na osnovu prou─Źavanja 4.000 ┼żena.

- ┼Żene koje dobiju decu sredinom svojih dvadeseth godina ┼żive najdu┼że - pokazuje studija. Prethodno istra┼żivanje je ipak smatralo da su ┼żene koje su svoju prvu decu ra─Ĺale u tridesetim ┼żivele du┼że.

Stru─Źnjaci su me─Ĺutim došli do zaklju─Źka da bi sam poro─Ĺaj ipak mogao da ubrza proces starenja.

Došlo se i do zaklju─Źka da su one koje su imale bebu pre ili posle toga imale do 5% ve─çi rizik da umru iz bilo kog razloga u roku u naredenih 18 godina. Rizik je bio ve─çi što su se ┼żene više udaljavale od 24. ili 25. godine od datuma svog ro─Ĺenja, dakle što su bivale starije.

Veoma mlade majke su po ovoj ju┼żnokorejskoj studiji obi─Źno dolazile iz siromašnih podru─Źja, što ih je automatski stavljalo u ve─çi rizik od niza mentalnih i fizi─Źkih bolesti. Prema istom istra┼żivanju, smatra se da bi troškovi odgajanja dece kao i samog poro─Ĺaja mogli biti te┼żi za starije majke. Prema Ameri─Źkom društvu za reproduktivnu medicinu tako─Ĺe najbolje godine za za─Źe─çe dece kod ┼żene su u njenim 20-im.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE