Obrenovac, 22.07.2019

Da li je svinjska mast zaista zdravija od putera?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2018.
Poslednjih decenija, naučna istraživanja su konzumiranje svinjske masti, odnosno nezasićenih masnoća, najčešće povezivala sa srčanim oboljenjima. Novija, međutim, sugerišu da su nezasićene masti, zapravo, dobre za zdravlje

Foto:Thinkstock
Britanska nutricionistkinja Džo Travers ističe da svinjska mast sadrži takozvane "dobre" mononezasićene masnoće, koje su ranije smatrane štetnima. Ona smatra da bi ove masnoće mogle da budu zdravije od putera.

"Svinjska mast sadrži veoma mnogo mononezasićenih masnoća, koje su veoma zdrave za srce", kaže ona.

"To su masnoće koje su nam potrebne u ishrani i koje su značajnije od putera. Zato, nema ništa pogrešno u upotrebi svinjske masti u ishrani."

Čista svinjska mast ne sadrži trans masti, što se za većinu ostalih masnoća, koje možemo naći u prodavnicama, ne može reći. Uprkos činjenici da se ovakve tvrdnje o svinjskoj masti sve češÄ‡e mogu čuti, zvanične zdravstvene službe u Velikoj Britaniji radije preporučuju "zdravije" alternative, piše Indipendent.

Te peporuke se uglavnom zasnivaju na izbacivanju namirnica koje sadrže zasićene masti iz upotrebe i konzmiranju namirnica koje sadrže nezasićene masti, ali u manjim količinama.

"I puter i svinjska mast sadrže visok procenat masnoća. Razlika između njih je u tome što se svinjska mast sastoji od 50 odsto mononezasićenih masnoća, kojih u puteru ima oko 32 odsto. Dakle, organizam dobija nešto više esencijalnih masnoća iz svinjske masti, ali ako ipak uživate u puteru - samo izvolite", smatra nutricionista Rianon Lambert.

On, ipak, ističe da, kada su masnoće i pitanju, treba misliti na veličinu porcija i energetsku vrednost obroka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE