Obrenovac, 23.10.2018

Šta uraditi kada se pojavi čmičak na oku?


Izvor: Večernje novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2017.
Ukoliko vam se na kapku, tačnije u korenu trepavice pojavi mala grudvica, praćena crvenilom, ponekad i bolom, to znači da je izašao čmičak ili medicinski hordeolum

Foto:Thinkstock / ilustracija
- Ova vrsta infekcije leči se antibiotskim kapima ili mastima - kaže oftalmolog-hirurg Zora Ignjatović. - Od velike pomoći je i grejanje suvim toplim oblogama, poput zagrejane soli vezane u maramicu, ili preko maramice da se drži toplo kuvano jaje - upućuje dr Ignjatović.

U suprotnom, ukoliko se ova promena na kapku ne leči može da se razvije gnojna upala.

- Najčešće nastane pukotina na koži i gnoj se isprazni napolje, ali najbolje je da se napravi mali zarez i isprazni gnoj, nego da se čeka da sam izađe - kaže dr Ignjatović.

Po prolasku čmička može da se desi da se formira ožiljak, tačnije granulom. Takvo tkivo može samo hirurški da se ukloni, malom intervencijom u lokalnoj anesteziji.

- Postoji i jedna druga vrsta slične promene na kapku, takozvani halacion, koji liči na čmičak, ali je grudvica u kapku bezbolna i nema crvenila - objašnjava dr Ignjatović. - Ova promena nastaje zbog zapušenja izvodnih kanala nekih od nodifikovanih lojnih žlezda u kapku i takođe, veoma često, mora da se isprazni malim hirurškim rezom u lokalnoj anesteziji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE